Mise splněna. Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici

Crew Dragon

Crew Dragon Zdroj: SpaceX

Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley na palubě Crew Dragon těsně před očekávaným startem v sobotu 30. května.
Start lodi Crew Dragon.
Start lodi Crew Dragon.
Start lodi Crew Dragon.
Americká loď Crew Dragon krátce před sobotním startem.
21
Fotogalerie

Společnost SpaceX poprvé dopravila lidskou posádku k vesmírné stanici ISS. Využila k tomu několik let testovanou vesmírnou loď Crew Dragon. Ta odstartovala v sobotu, na palubě byli astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley.

K úspěšnému startu Crew Dragon pogratuloval šéfovi SpaceX Elonu Muskovi i americké prezident Donald Trump. „Své bohatství mohl utratit za cokoliv jiného. Místo toho vynakládal desítky a desítky milionů dolarů na vývoj nové rakety,“ uvedl Trump a připojil gratulaci. „Podobu moderního světa určili lidé, kteří se nebáli jít do rizika,“ dodal Trump.

V sobotu krátce po 17. hodině začala posádka oblékat skafandry a následovaly další sekvence příprav pro start. Dvě hodiny před startem ovšem Kennedyho vesmírné středisko obepnuly mraky a mírně pršelo. I tak byly ale podle NASA stále "rozumné" šance na start. Asi 45 minut před plánovaným časem startu začalo napouštění paliva a dalších potřebných provozních kapalin. Start pak proběhl bez jakýchkoliv problémů. K ISS modul dorazil v neděli kolem 16:20.

Prohlédněte si fotogalerii:

Dvě a půl minuty po startu se od nosiče Falcon 9 odpoutal první stupeň, který poté úspěšně přistál na prámu Of Course I Still Love You v Atlantickém oceánu. První stupně SpaceX využívá k opětovným startům.

Po odpojení prvního stupně převzal práci druhý raketový stupeň, od kterého se po zhruba šesti minutách loď odpoutala. Od tohoto okamžiku se o další let k cíli starala již výhradně loď Crew Dragon.

O co v misi jde

Kromě toho, že Američané po dlouhé době nemusí letět v ruské lodi Sojuz z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, jde o významnou událost i z jiného hlediska. Poprvé totiž do vesmíru dostal lidskou posádku soukromý dopravce. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

Uskutečněný let je stále ještě jen testem nové lodi. Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře si jejich Crew Dragon povede, ale také na stavu další pilotované lodi Crew Dragon, kterou SpaceX připravuje pro první už provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1.

Loď Crew Dragon

Crew Dragon je uzpůsobena pro let až sedmičlenné posádky. Celková nosnost lodi má být až šest tun, přičemž zpět na Zemi může dopravit polovinu této hmotnosti. Její systémy mají vydržet jeden týden volného letu a po připojení k ISS až 210 dní. Let je plně automatický, posádka tedy nemusí vykonávat žádné úkony. Během testovacího letu měla posádka ovšem zkoušet loď řídit i manuálně.

Videozáznam z letu

Animace letu Crew Dragon

Posádka lodi Crew Dragon

Robert L. Behnken (49)

Pochází ze St. Ann v Missouri a do NASA byl vybrán v roce 2000. Nejdříve pracoval jako strojní inženýr a později v armádě testoval různá letadla. Za sebou má už dva vesmírné lety a taky misi na ISS. Ve vesmíru strávil téměř 30 dní. Byl 469. člověkem ve vesmíru. V poslední době se věnoval tréninku a přípravě právě letu Demo 2 vesmírné lodi Crew Dragon a úzce se podílel na jejím vývoji. 

Douglas G. Hurley (53)

Pochází z Endicottu v New Yorku, do NASA přišel v roce 2000. Jeho vojeská kariéra začala po studiích u Námořní pěchoty Spojených států, kde se stal pilotem. Následně sloužil jako projektový důstojník a testovací pilot. Stejně jako jeho mladší kolega se účastnil dvou vesmírných letů a v poslední době se soustředil výhradně na let Demo 2 lodi Space Dragon společnosti SpaceX.

Ukončení amerického vesmírného programu

NASA se stala závislou na ruské vesmírné agentuře Roskosmos po ukončení programu raketoplánů v polovině roku 2011. Program známý jako Space Shuttle odstartoval v roce 1981 s velice ambiciózními plány. Nakonec ale zkrachoval kvůli vysokým nákladům. Záměrem totiž bylo, že raketoplány budou startovat téměř na týdenní bázi a s nízkými náklady. Cena za kilogram dopravený do kosmu raketoplánem však byla ve výsledku podobná jako za kilogram vynesený konvenční raketou. 

Do vesmíru tak nakonec zamířilo jen pět letounů, z nichž dva byly zničeny. Zbývající tři letěly do kosmu přibližně třicetkrát, což je v příkrém rozporu s původními plány o vysoké frekvenci startů. Raketoplány se však ocitly na konci životnosti a jejich udržení v provozu bylo stále náročnější. Celý program se tak stal neperspektivním a byl ukončen. Američané pro cestu do vesmíru následně museli začít využívat ruské lodě.

Zbavit se této závislosti je pro Američany nejen otázkou prestiže, ale peněz, které chce národní úřad nechat v domácí ekonomice. Mluvčí NASA Stephanie Schierholzová nedávno sdělila, že místo pro jednoho astronauta v Sojuzu bude na plánovaný podzimní let stát více než 90 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun). 

„Poprvé od roku 2011 už jsme jen kousek od toho, abychom na amerických raketách z amerického území vyslali americké astronauty," prohlásil už dříve při slavnostním představení členů posádek šéf NASA James Bridenstine. Nyní má SpaceX u NASA nasmlouvaných až šest pilotovaných letů za 2,6 miliardy dolarů.