Musk „for dummies“. Jako podnikatelský obojživelník i zastánce bezemisní energie

Elon Musk - vynálezce, podnikatel a filantrop

Elon Musk - vynálezce, podnikatel a filantrop Zdroj: Reuters

Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012
Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012
Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012
Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012
Elonovinky: Solarcity chce zpět do zisku půjčováním solárních panelů
37
Fotogalerie

Vizionář Elon Musk, který bez nadsázky mění svět, se během své podnikatelské dráhy zabýval několika projekty. O většině z nich jste určitě slyšeli a v řadě z nich se angažuje doteď. Některé ovšem tak známé nejsou. Přečtěte si o začátcích jeho podnikatelské dráhy a cílech, které má se současnými firmami.

Zip2

První Muskova firma se jmenovala Zip2 a mediálním společnostem poskytovala software pro internetové publikování. Spolu s bratrem Kimbalem ji všestranný podnikatel založil v roce 1995. O čtyři roky později ji koupila firma Compaq za 307 milionů dolarů.

X.com

Ten samý rok, tedy v roce 1999, Musk vyvinul elektronický platební systém X.com. Rok nato nová firma zfúzovala s konkurenční firmou Confinity, která se specializovala na podobný produkt, který nesl název PayPal. 

PayPal se následně i díky Muskovi stal nejrozšířenějším platebním systém na internetu. Už v roce 2002 si vizionář mohl připsat druhý úspěšný exit, když za 1,5 miliardy dolarů firmu koupil gigant eBay.

SpaceX

V té době už má Musk poměrně vyšší ambice a zakládá firmu SpaceX s jasným cílem – vyvinout raketové nosiče pro lety do vesmíru. Sám Musk se stal ředitelem i šéfkonstruktérem nové firmy.

Dnes má firma SpaceX za sebou řadu úspěchů. Včetně aktuálního projektu, kdy z Kennedyho vesmírného centra na Floridě (pravděpodobně) vyletí raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, jež ponese loď Crew Dragon se dvěma astronauty. Muskovi ale nestačí jen „obyčejné“ létání do vesmíru, jeho cílem je opětovné přistání na Měsíci a „kolonizace“ Marsu.

Tesla

V roce 2003 Musk spoluzaložil firmu Tesla Motors, v níž vedl zkonstruování prvního elektromobilu Tesla Roadster, který se začal prodávat o pět let později. Mezitím automobilka uvedla další tři modely a na trh se má v příštím roce dostat další – model Y. 

Automobilka je jednoznačným lídrem v segmentu elektromobilů. Musk má podle analýz nejpokročilejší baterie, které navíc neustále vylepšuje. V dohledné době má navíc oznámit další průlom v této oblasti. Očekává se, že představí baterii, která dokáže zlevnit elektromobil na úroveň vozidla se spalovacím motorem.

SolarCity

Musk je rovněž spoluzakladatelem a šéfem firmy SolarCity, která vyrábí a pronajímá solární panely. Firma byla založena v roce 2006. O deset let později ovšem Tesla firmu SolarCity, která se dostala do finančních problémů, koupila. Jednou z inovací firmy byly speciální fotovoltaické tašky, které od těch bětných nelze rozeznat.

Boring Company a hyperloop

V roce 2013 přišel Musk s konceptem hyperloop, což je technologie vysokorychlostní přepravy založená na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely rychlostí dosahující více než 1200 kilometrů za hodinu. Se společností Boring Company následně začal hloubit tunely v Las vegas, z nichž by měl jednou vzniknout tranzitní systém pro autonomní elektromobily. 

Na samotném hyperloopu už ale Musk dále nepracuje. Vizi nyní převzala řada start-upů, přičemž nejdále je firma Hyperloop One, kterou financuje miliardář Richard Branson. Ke komerčnímu využití má ale hyperloop zatím daleko.

Neuralink 

V roce 2016 Musk založil firmu Neuralink, která má vyvíjet technologie pro propojení lidských mozků s počítači. Tuto aktivitu Musk příliš nekomentuje. Dříve k tomu ale například uvedl, že „soupeření států o převahu v oblasti umělé inteligence bude nejpravděpodobnější příčinou třetí světové války“. 

Starlink

Pomocí raket společnosti SpaceX Musk buduje také satelitní systém Starlink, který umožní globální připojení k internetu. Kolem Země těchto družic už krouží kolem 420. Cílem společnosti je do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části USA a v příštím roce ve zbytku světa. Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic.