ECB spustí neomezený nákup dluhopisů. Nápad rozpoutal vášně

ECB, Mario Draghi

ECB, Mario Draghi Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka spustí nový, neomezený program nákupu státních dluhopisů zemí s vysokými náklady na úvěry, nazvaný Outright Monetary Transaction (OMT). Oznámil to prezident ECB Mario Draghi. Zopakoval, že euro je nezvratné a znovu slíbil udělat vše pro jeho záchranu. Jeden člen bankovní rady byl proti plánu, Draghi však odmítl upřesnit kdo. Proti programu se staví německá centrální banka.

OMT má podle Draghiho řešit deformaci trhu s dluhopisy a „neopodstatněné“ obavy investorů o další osud eurozóny. Draghi ujistil, že program je plně v mandátu ECB. Prospěch z nového programu by měly mít především Itálie a Španělsko.

ECB bude v rámci programu kupovat dluhopisy na sekundárním trhu a zaměří se na dluhopisy s kratší dobou splatnosti, především jeden až tři roky. Limit pro nákup dluhopisů nebyl stanoven. ECB bude pravidelně zveřejňovat zprávy o nakoupeném objemu dluhopisů a nebude mít status prioritního věřitele. To znamená, že pokud země zkrachuje, bude mít banka stejné ztráty jako soukromí věřitelé.

Čtěte také:

Rozkol v ECB: zachraňovat euro nebo ctít pravidla?

Singer: Projekt eura nesplnil svůj cíl, sílí hrozba kolapsu

Nutnou podmínkou je, že země, které budou chtít, aby ECB nakoupila jejich dluhopisy, budou muset nejprve požádat o pomoc z evropských záchranných fondů EFSF či ESM a souhlasit s přísnými rozpočtovými podmínkami. Draghi by rád viděl spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem, který by pomohl při stanovování podmínek pro jednotlivé země a při kontrole jejich plnění. Pokud země nebude plnit podmínky, může ECB nákupy dluhopisů zastavit.

Šéfka MMF Christine Lagardeová rozhodnutí ECB o nákupu dluhopisů přivítala a uvedla, že fond je připraven s ECB spolupracovat.

Draghi slibuje: peníze se tisknout nebudou

Naproti tomu německé ministerstvo financí uvedlo, že nákupy dluhopisů nejsou trvalým řešením a prioritou zůstávají strukturální reformy. „Je nanejvýš důležité, aby k nynějšímu dočasnému nákupu dluhopisů byly připojeny i podmínky a pro jednotlivé země co nejdříve stanoveno přesné znění těchto podmínek,“ řekl krátce po oznámení ECB německý ministr hospodářství Philipp Rösler, jehož citovala agentura Reuters.

Německá centrální banka Bundesbank se již nějaký čas staví proti nákupu dluhopisů, protože podle jejích představitelů hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu.

Program nákupu dluhopisů sice může být potenciálně v neomezeném objemu, Draghi ale slibuje, že veškeré transakce budou plně sterilizovány. To znamená, že k jejich realizaci by teoreticky nemělo být nutné tisknout další peníze. ECB tedy potřebné finanční zdroje vezme v jiné části měnové báze, není však jasné, kde přesně.

ECB, Mario DraghiECB, Mario Draghi | profimedia.cz

Analytici: Krok ECB trh čekal, jde ale jen o krátkodobou úlevu

Analytici se shodují, že ECB svým rozhodnutím trhy nezklamala. „ECB udělala téměř přesně to, co se čekalo, a v tomto případě je to pozitivní. Dnešní oznámení by mělo přispět ke zkrocení krize, ale rýsuje se slabý výhled vývoje ekonomiky a ECB bude muset v příštích měsících dále uvolnit měnovou politiku,“ komentoval dnešní zprávu ekonom BMO Capital Markets Benjamin Reitzes.

Jiní analytici zase upozorňují, že o podmínkách, které ECB stanovila výměnou za pomoc, se zřejmě bude dlouho vyjednávat. „Španělský premiér Mariano Rajoy a italský premiér Mario Monti nejsou ochotni zavazovat se k nějakým přísným podmínkám, protože obě země už provedly hluboké škrty a reformy,“ podotkl například analytik Craig Erlam z finanční společnosti Alpari.

Program rovněž podle některých analytiků poskytuje jen krátkodobou úlevu a neřeší problémy se solventností a neudržitelností dluhu.