Echo Moskvy: Putina skandály minou, žádné peníze nemá

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Po zveřejnění všech jmen Rusů, kteří posílali peníze do daňových rájů přes ruského violoncelistu Sergeje Roldugina, teď začnou slavit vítězství všichni ti, kdo prý věděli o Putinově ukradených miliardách. Panamské dokumenty jsou na stole a jejich výpověď je prý nezvratná. Jenže ve skutečnosti na Putina nikdo nic nemá a nebude mít. Ruský prezident totiž žádné peníze nemá, konstatoval v komentáři pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy ruský publicista Matvej Ganapolskij.

Autor odkazuje na petrohradského virtuóza, přes jehož firmy mohly projít miliardy z pochybných transakcí podnikatelů, považovaných za Putinovy staré přátele. Roldugin, Putinův přítel a kmotr jeho dcery, podle dokumentů z panamské právní firmy Mossack Fonseca zprostředkoval masivní převody ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) pro lidi z blízkého okolí ruského prezidenta.

K čemu by ale sám Putin potřeboval peníze? ptá se Ganapolskij. Aby šel do penze a užíval spokojený život? Putin se do penze nechystá a spokojeně žije už teď. Koupit si jachtu? Těch mu (ruský oligarcha) Roman Abramovič koupí třeba sto. Koupit hotel v Itálii? Putina by hostil jakýkoli ruský miliardář třeba deset let.

Je to všechno hloupost, soudí ruský analytik. Putin si je vědom, že jakmile by peníze použil, kdokoli by se mohl zeptat, kde peníze vzal. A kdyby je předal do úschovy nějakého „čestného“ Roldugina, nemá záruku, že ho bývalý kamarád nepodrazí, jakmile ztratí úřad.

Putin má svoje přátelé

„Vladimir Putin se opírá o skupinu podnikatelů, jejichž jádro tvoří přátelé z dob, kdy nynější prezident působil v Petrohradě. Využívá je k řešení operativních a občas neveřejných úkolů,“ cituje autor z analýzy listu Novaja gazeta. Všichni vědí, o jaké úkoly jde, poznamenává Ganapolskij.

Za dveřmi jsou volby, kde vzít peníze na zaplacení důchodců? Kde vzít peníze na výplatu demonstrantů? Vidíme-li, jak po ulici evropské metropole kráčí proruská demonstrace - je to právě z této peněženky. Vidíme-li, jak jakási evropská strana volá po zrušení protiruských sankcí - je to opět z té samé peněženky. Když takzvaní vlastenci v Donbasu dostávají zbraně a plat - je to z této peněženky. Jestliže všemožní západní politologové rozšafně rozumují o Putinově moudrosti a o tom, že zase nad všemi vyhrál - i tady se otvírá ta samá peněženka.

V sovětských dobách komunistické politbyro schvalovalo výdaje na financování komunistických stran a prokomunistických hnutí, buněk a médií. Teď o tom rozhoduje Putinovo politbyro, miliardáři Kerimov, Mordašov a Kostin, management banky VTB, vedení Rosněfti, představenstvo Sberbanky a další lidé, sedící na penězích. Platí daň za velikost Ruska. Platí, aby lidem vtloukli do hlavy legendu o mírumilovném a správném Rusku, které vede jejich přítel Putin. Člověk, bez něhož by nebyli ničím, který je nechává vydělávat miliardy, uvádí v komentáři Ganapolskij.

Putin, nejbohatší Evropan v nesnázích