EU potřebuje nový impulz, shodly se Německo, Francie a Itálie

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi Zdroj: ctk/ap

Německo, Francie a Itálie chtějí dát Evropské unii zasažené nadcházejícím brexitem nový impuls. V Berlíně se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi, podle nichž by se unie v příštích měsících měla zaměřit na otázky bezpečnosti, hospodářského růstu, mladých občanů a eurozóny. Hollande a Renzi zároveň vyzvali Británii, aby při realizaci svého odchodu z EU jednala rychle.

Trojice evropských politiků vyjádřila lítost nad tím, že se Britové rozhodli opustit osmadvacítku, ubezpečila ale, že svrchované rozhodnutí britských občanů respektuje. Zároveň však zdůraznila, že se s Londýnem nepovedou žádné formální nebo neformální rozhovory o vystoupení, dokud o toto vystoupení Británie oficiálně nepožádá.

Hollande se nechal slyšet, že Evropa musí v této smutné době dostát své zodpovědnosti. „Naše zodpovědnost spočívá v tom, že nebudeme ztrácet žádný čas tím, že se budeme zaobírat vystoupením Británie, a také v tom, že nebudeme ztrácet žádný čas, než se začneme zabývat novým impulsem, který chceme Evropské unii dát,“ uvedl. Rychle by podle něj měl ale jednat také Londýn, nic horšího než nejistota není, míní francouzský prezident.

Renzi mu v tomto ohledu notoval a vyjádřil přesvědčení, že je vhodný čas otočit list. Merkelová znovu zopakovala svá slova o tom, že by se záležitost neměla dlouho zdržovat. K rychlému jednání ale Londýn nevyzvala.

Merkelová, Hollande i Renzi se shodli, že zbylých 27 zemí unie by se mělo nyní snažit hledat prvky, které je spojují, nikoli ty, které by mohly vést k odstředivým tendencím. Vyústění debaty o čtyřech okruzích, které dnes trojice politiků vytyčila, by podle Merkelové mohlo směřovat k březnovému výročí 60 let od podpisu Římských smluv. Konkrétní návrhy musí ale podle ní přicházet už v mezidobí. „Musíme krok za krokem připravovat nové návrhy v oblasti obrany, bezpečnosti, růstu, konkurenceschopnosti,“ míní.