Stovky českých lékařů v Británii čekají po Brexitu změny

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Vlna skandálů s pochybeními zahraničních lékařů otřásla v Británii důvěrou v lékaře-cizince. Je proto otázkou, jaká pravidla pro zahraniční lékaře Británie nastaví po opuštění Evropské unie. Na odpověď čekají i čeští lékaři. Na ně by Brexit dopadnout nemusel. Nejvíce zahraničních lékařů, kterým v Británii zakázali činnost, bylo z Indie.

Velká Británie je nejoblíbenější destinací pro české lékaře hledající zkušenosti v západní Evropě. Loni tam pracovalo podle informací České lékařské komory 1266 českých lékařů. Pro srovnání, v sousedním Německu jich bylo 942.

Dosud bylo pro české lékaře velmi snadné získat dokumenty nutné k práci v Británii. Jenže to se může změnit. Zatímco podmínky uznávání lékařských kvalifikací a praxe v Evropské unii jsou jednotné, mimo unii si je určuje každý stát.

Přesto se spíše neočekává, že by to po vystoupení Británie z unie měli čeští lékaři významně těžší. Už jen proto, že se anglické zdravotnictví bez lékařů z ciziny neobejde. „Neočekávám, že by u lékařů tento systém měnili, protože je potřebují,“ uvádí Michal Sojka z vedení České lékařské komory.

Připomíná, že i před vstupem České republiky do Evropské unie byli čeští lékaři v Británii vítaní a měli jen jednoduchou administrativu. „Česká republika měla tehdy pro práci lékařů lepší podmínky než ostatní státy, které nebyly v Evropské unii,“ poznamenal Sojka.

Spíše než papírování by mohl českým lékařům, kteří mají zájem pracovat na ostrovech, situaci zhoršit vývoj britské ekonomiky. „Kdyby libra po brexitu hodně klesla, potom je diskutabilní, jestli tu zůstávat, protože životní náklady jsou velmi vysoké,“ řekla ČTK oční lékařka Jana Chovancová, která pracuje v Portsmouthu.

Na druhou stranu, ohledně kvalifikace lékařů z ciziny začali mít Britové pochybnosti po několika odstrašujících skandálech. Letos se navíc ukázalo, že mezi 460 lékaři, kterým byla kvůli různým pochybením v letech 2010 a 2015 zakázaná činnost, bylo 72 procent z ciziny. Nejvíce z Indie, Pákistánu a Nigérie. Třetina lékařů pracujících v britském zdravotnictví se narodilo a vystudovalo medicínu v zahraničí.