Příští rok v říjnu skončí v EU kvóty pro výrobu cukru zavedené již v roce 1968. Tuzemští producenti očekávají nárůst produkce a exportu, byť to bude znamenat tlak na cenu cukru, která byla loni nejnižší od roku 2000.
Loňské zrušení letitých kvót na výrobu mléka v EU v kombinaci s embargem na vývoz do Ruska loni způsobilo chaos nejen na českém trhu, prudký pokles výkupních cen a ztráty producentů. Příští rok přitom končí kvóty i na cukr zavedené již před 48 lety. Zástupci cukrovarského oboru jsou ovšem optimističtí a očekávají nárůst produkce a exportu, byť za tlaku na snižování ceny. Ta byla loni nejnižší za posledních patnáct let.
Průměrné ceny průmyslových producentů cukru v Česku do roku 2016|
„Zrušení kvót bude pro výrobce znamenat svobodu prodeje jak v Česku a na trzích EU doposud regulovaných kvótami, tak také vývozu do třetích zemí,“ uvedl mluvčí největšího tuzemského producenta Tereos TTD provozující dva ze sedmi zdejších cukrovarů Jakub Hradiský. Zrušení kvót a vývozních licencí podle něj otevírá pro české výrobce trh s více než sedmdesáti miliony zákazníků.
Výroba oproti spotřebě by tak měla po zrušení kvót stoupnout v celé Evropě, podle odhadu firmy o dva až čtyři miliony tun ročně. Loni se přitom v EU vyrobilo 24 milionu tun bílého cukru. „Lze očekávat výrazný tlak na ceny cukru a její sbližování se světovou cenou. Ceny cukru budou také volatilnější než doposud,“ dodal Hradiský.
I podle Agrární komory jsou tuzemští producenti ve srovnání s celým evropským trhem plně konkurenceschopní. Cukrovarnický průmysl je podle mluvčí komory Dany Večeřové po restrukturalizaci stabilizovaný a stát pěstování cukrové řepy alespoň v nějaké míře podporuje. Výhodou je i to, že tuzemské cukrovary nevyrábějí jen cukr, ale i další výrobky jako pitný líh, krmiva či hnojiva.
Výroba cukru v Česku do roku 2015|
Česko je navíc na rozdíl od vepřového či mléka ve výrobě cukru soběstačné, a zůstane tak prý i nadále proexportní zemí. Vždyť podle průměru produkce za poslední tři roky je Česko na sedmém místě v EU a vyrobí se zde více cukru například ve Španělsku, Itálii, Rakousku, Maďarsku nebo na Slovensku.
„Všechny tyto faktory svědčí o tom, že čeští pěstitelé a zpracovatelé cukrovky jsou na příchod liberálního prostředí připraveni lépe, než tomu bylo u mléka. Situace podobná mléčné krizi by se tak neměla u cukru opakovat,“ míní Večeřová.