Europoslanci: Státní pomoc Duslu není fér

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Slovenští europoslanci Richard Sulík a Ivan Štefanec se dnes mají setkat s eurokomisařem pro hospodářskou soutěž Joaquinem Almuniou. Chtějí mu vymluvit schválení dotace, kterou chce Slovensko přidělit Duslu Šaľa, patřící do skupiny Agrofert Andreje Babiše.

Chemický závod Duslo Šaľa má obdržet nejvyšší daňovou úlevu v historii Slovenska ve výši 58 milionů eur, tedy 1,6 miliardy slovenských korun. „Taková pomoc je zásahem do podnikatelského prostředí v neprospěch malých firem,“ tvrdí Ivan Štefanec. Štefanec chce Almuniu při setkání varovat i před možným konfliktem zájmů. Slovenský ministr hospodářství, který rekordní dotaci urychleně schválil, totiž před nástupem do funkce s Agrofertem Andreje Babiše podnikal ve firmě Port Service Bratislava a několika dalších.

S cílem vymluvit schválení státní pomoci pro Duslo se za Almuniou vypravil také Richard Sulík. Ten chce upozornit na to, že Babišova firma vůbec není ve špatné kondici a přidělení dotace společnosti, která je v zisku, by bylo nespravedlivé.
„Nechceme jakkoli ovlivňovat notifikační proces, ale s názory a iniciativou pánů europoslanců nemůžeme souhlasit. Současná výrobní jednotka čpavku v Duslu je v provozu 41 let a je na hranici své životnosti. Chystáme proto masivní investiční akci ve výši 300 milionů eur, největší v historii Agrofertu. Požádali jsme proto stát o jakoukoli možnou podporu,“ reaguje Agrofert ústy svého mluvčího Karla Hanzelky.

Argumentace výší investice se však zejména Richardovi Sulíkovi nelíbí. „Když má Agrofert dostat úlevu na dani 58 milionů za to, že přeinvestuje 300 milionů, pak dejme úlevu 58 tisíc každému, kdo přeinvestuje 300 tisíc. Právě v tom je ta úleva nespravedlivá, že se na ni složí velké množství malých,“ říká Richard Sulík. Podle něj je jediným problémem Agrofertu cena plynu, a ta se dá vyřešit pouze úpravou tranzitních poplatků v rámci EU.