Evropská komise schválila vakcínu společnosti Pfizer. Očkovat se začne v neděli

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19 Zdroj: Reuters

Sídlo společnosti Pfizer v Praze
Světové burzy nakoply zprávy o účinnosti vakcín společností Pfizer a Moderna
3
Fotogalerie

Evropská komise dnes schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Očkovat se podle ní začne ve všech členských zemích najednou, a to 27. prosince a dvou nadcházejících dnech.

Vakcínu, kterou vyvinula německá firma BioNTech, označila von der Leyenová za "skutečný produkt evropské inovace".

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci v pondělí odpoledne. "Dosáhli jsme tohoto milníku díky obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí EU," uvedla v tiskové zprávě šéfka EMA Emer Cookeová.

Vakcína americké farmaceutické firmy Pfizer a jejího německého partnera, firmy BioNTech se po nouzovém schválení podává už mimo jiné v Británii, Kanadě či USA.

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna. K její podmínečné registraci by se měla agentura vyjádřit 6. ledna.