Francie: Islámský stát se přihlásil k útoku na kostel

Vojáci hlídají místo útoku ve francouzském Saint-Étienne du Rouvray

Vojáci hlídají místo útoku ve francouzském Saint-Étienne du Rouvray Zdroj: ctk/ap

Dva ozbrojenci zajali dnes pět rukojmí v kostele v severní Francii. Faráře, který byl mezi jejich zajatci, zabili, další z rukojmích je v kritickém stavu, uvedla agentura AFP. Policisté později oba útočníky zastřelili. Motiv činu zatím není znám, záležitostí se však zabývá protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Podle prezidenta Françoise Hollandea se teroristé hlásili k hnutí Islámský stát (IS). Ten se k útoku následně přihlásil.

Muži ozbrojení noži vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen dnes dopoledne během mše. Podle serveru deníku Le Point útočníci vykřikovali Daeš, což je fonetická podoba arabské zkratky původního názvu IS. Jako rukojmí vzali faráře, dvě jeptišky a dva věřící, kteří v té době v kostele byli. Další jeptišce se podařilo z kostela utéct a přivolat policii.

Útočníci podle agentury AFP podřízli faráři hrdlo a zranili další tři rukojmí. Podle Hollandea jen rychlý zásah policie, která oba útočníky zlikvidovala do 40 minut od ohlášení útoku, zabránil tomu, aby byla bilance neštěstí ještě horší.

Na místo dorazily zvláštní policejní jednotky, podle svědků citovaných zpravodajem televize RTL byly slyšet výstřely. Útočníci před policejním zásahem zabili dvaadevadesátiletého duchovního a vážně zranili jednu z jeptišek. Podle francouzského ministerstva vnitra je žena „mezi životem a smrtí“.

Francie, útok na kostel v RouenFrancie, útok na kostel v Rouen|ctkcesty vedoucí ke kostelu policie odřízla

Policie následně potvrdila, že oba útočníci „byli zneškodněni“. Odpoledne ukončila prohledávání kostela v Saint-Étienne du Rouvray, kde pátrala po případných výbušninách; okolí objektu je ale stále uzavřené a na místě je mnoho těžce vyzbrojených policistů.

Jednoho z útočníků sledovala delší dobu policie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to uvedla agentura AFP. Muž se podle ní loni snažil přes Turecko odcestovat do Sýrie a bylo podezření, že měl napojení na teroristy. Policie v souvislosti s vyšetřováním zatím zatkla jednoho člověka.

Časopis Le Point uvedl, že zadržená osoba je nezletilá a má blíže neupřesněný vztah k jednomu z teroristů, kterým je muž s iniciálami A.K.

Francouzská policie sledovala pachatele od chvíle, kdy se vrátil z Turecka. Muž byl podezřelý ze zločinného spolčení a z udržování vztahů s teroristickou organizací. Vyšetřován byl ale na svobodě a úřady mu pouze nařídily nosit elektronický náramek kvůli sledování jeho pohybu.

Islamisté se ozvali

Islámský stát se k útoku přihlásil. Skupina prostřednictvím své agentury Amak oznámila, že čin spáchali dva její vojáci. „Provedli operaci v reakci na výzvu útočit na země křižácké koalice,“ uvedla agentura Amak o útočnících. IS opakovaně vyzývá své stoupence, aby prováděli atentáty v zemích, které se zapojily do boje proti jeho pozicím v Sýrii a v Iráku. Francie se účastní náletů na pozice IS na Blízkém východě.

Francouzský prezident při návštěvě místa činu označil událost za „zločinný teroristický útok“, který je dalším důkazem toho, že je Francie ve válce s IS. Podle Hollandea bude Paříž bojovat proti teroristům všemi prostředky, zachová si přitom ale svou demokracii. Prezident prohlásil, že se teroristickým skupinám nepodaří zlomit francouzskou vůli a připravit zemi o svobodu.

Francouzský premiér Manuel Valls čin ostře odsoudil. Podle něj šlo o barbarský útok, který zranil celou Francii a všechny katolíky. Premiér prohlásil, že v reakci na čin stojí celá Francie pohromadě.

Útok odsoudil i Vatikán. „Jsme mimořádně šokováni, protože se toto hrozné násilí stalo v kostele, kde je hlásána boží láska,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. „Je to další hrozná zpráva, která, bohužel, rozšiřuje řadu násilností, jež nás šokovaly, působí bolest a znepokojení,“ řekl.

Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil přitom 84 osob.