Francouzský diář: Zavření Francouzi a konec jejich „umění žít“

Francouzský prezident  Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Grafická momentka z francouzského televizního zpravodajství, oblasti s navrženým zákazem nočního vycházení.
Grafická momentka z francouzského televizního zpravodajství, statistiky francouzského boje s COVID-19.
3
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil ve středu večer v televizním vysílání na TF1 a France 2 nová opatření kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. Za posledních čtyřiadvacet hodin počet případů pozitivních na COVID-19 vzrostl o 22 591 a způsobil 104 úmrtí. Nejzasaženější oblastí je Paříž a její nejbližší okolí a osm dalších velkoměst – Marseille, Lyon, Toulouse, Grenoble, Montpellier, Rouen, Lille a Saint-Étienne. Situace zde začíná být opravdu kritická. Prezident proto vyhlásil s platností od soboty 17. října stav nejvyšší nouze.

Dvacet milionů obyvatel, kteří v těchto městech žijí, přijde nejméně na čtyři týdny o veškerý společenský život, přičemž prezident doufá, že stav nouze bude prodloužen až do 1. prosince.

Od soboty tak vstoupí v platnost zákaz vycházení od 21. do 6. hodiny a paralelně se uzavřou všechna zařízení včetně restaurací, barů, kaváren, klubů, ale i kin a divadel. Zásadní podmínkou pro následující týdny bude respektování maximálního počtu šesti osob v bezpečné vzdálenosti minimálně jednoho metru, nošení roušek a pokračování systému práce z domova dva nebo tři dny v týdnu.

Cestování mezi kraji, odjezdy na dovolenou nebo na víkend prezident nezakázal, ovšem upozornil, že budou zavedeny důsledné kontroly, které budou dohlížet na respektování všech opatření. Pokud někdo poruší zákaz vycházení, bude muset doložit naléhavost své cesty – například cesta do práce na noční službu nebo neodkladné rodinné či zdravotní důvody. V opačném případě hrozí pokuta 135 eur a při opětovném nerespektování zákazu až 1500 eur.

„Cílem je zachovat ekonomický a alespoň částečný společenský život občanů, aby lidé chodili do zaměstnání a školy i univerzity zůstaly,“ dodal prezident Macron a vyzval Francouze, aby k epidemii přistupovali odpovědně, protože situace je opravdu kritická a hrozí úplné zahlcení zdravotního systému.

Nejvíce koronavirem postižená Paříž hlásí k včerejšímu datu celkem 1943 úmrtí, ve všech devětatřiceti nemocnicích chybějí lůžka na odděleních se zvýšenou péčí i personál. Proto ministerstvo zdravotnictví spustilo urychlený nábor pracovníků na posílení zdravotnického personálu.

Vzhledem k tomu, že druhá vlna potrvá podle slov prezidenta minimálně do příštího léta, bude třeba také vylepšit systém testování, protože žádostí přibývá a laboratoře nestíhají. Za poslední týden bylo provedeno 1,4 milionu testů. Prezident rovněž informoval o nové strategii rozvoje antigenních testů a o možnostech podstoupit test v lékárnách nebo v domácím prostředí.

Ve městech zasažených novými restrikcemi vláda počítá, že podpoří podniky i živnostníky. Proto Francie prodloužila podporu při částečné nezaměstnanosti alespoň do konce roku a podniky budou moci čerpat pomoc z vytvořeného solidárního fondu.

Na konci července bylo na podporách ekonomiky vyplaceno 470 miliard eur. Nyní ministr ekonomiky Bruno Le Maire žádá pomoc pro dalších 75 tisíc podniků, které by mohly dostat až 10 tisíc eur měsíčně.

Jednorázová pomoc pro děti nezaměstnaných nebo v sociálně slabých rodinách se bude posuzovat individuálně, přičemž na jedno dítě bude možné dostat 100 eur až 150 eur.

Už na počátku září představila francouzská vláda stimulační plán v hodnotě 100 miliard eur, který má během dvou let odstranit negativní hospodářské dopady koronavirové krize. Čtyřicet procent této částky přitom bude financovat Evropská unie.