Francouzští konzervativci čekají na lídra

Fillon, Copé

Fillon, Copé Zdroj: profimedia.cz

Jedna ze dvou největších francouzských stran prochází volebním skandálem připomínajícím latinskoamerickou politickou arénu. Za vítěze stranických primárek konzervativní UMP (Unie pro lidové hnutí) se prohlásili oba kandidáti, François Fillon i Jean-François Copé. Oba si také stěžují na nesrovnalosti v hlasování. Podle předsedy volební komise chybějí údaje z poloviny okrsků.

Během desetileté existence strany jde o první partajní volby. Hlasovalo v nich zhruba šedesát procent ze 300 tisíc členů. „Celá Francie nás sleduje. Nemáme právo oznámit výsledky voleb dříve než ti, kdo je mají na starosti,“ reagoval François Fillon na Copého prohlášení, že hlasování s přehledem vyhrál. Pár minut nato ovšem sám Fillon přispěl k chaosu a ohlásil, že volby vyhrál s náskokem 244 hlasů on.

Nový předseda bude muset obnovit spolupráci ve straně rozhádané po květnových prezidentských volbách, v nichž kandidát UMP Nicolas Sarkozy neobhájil post a podlehl socialistovi Françoisi Hollandovi. To bude po současném volebním faux pas ještě těžší. Na druhé straně nový lídr bude mít příležitost kapitalizovat na propadu popularity současného prezidenta a na nepříliš nadějných hospodářských vyhlídkách.

Copé a Fillon se netají rozdílnými představami o budoucnosti UMP. Populista Jean-François Copé, který stranu poslední dva roky ve funkci generálního tajemníka de facto vede, sází na silně pravicovou, antiimigrační rétoriku. Podobně jako Sarkozy před volbami chce přetáhnout voliče krajně pravicové Národní frontě. Fillon, který během Sarkozyho vlády sloužil jako premiér, hodlá naopak zachovat centristický ráz strany.

Není přitom zcela jisté, že se nový předseda za pět let stane prezidentským kandidátem UMP. Nicolas Sarkozy, který po prohraných volbách cestuje po přednáškových turné, návrat do politiky nevyloučil. Průzkumy naznačují, že dvě třetiny voličů UMP by ho na příští kandidátce rády viděly.