Hlasujte pro setrvání v EU, vyzval Brity expremiér Brown

Londýn, ilustrační foto

Londýn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Bývalý britský premiér Gordon Brown podpořil setrvání Londýna v Evropské unii. Vyzval, aby Británie byla vůdčí silou evropského bloku namísto toho, aby ho opouštěla. Průzkumy zatím ukazují, že deset dní před referendem jsou tábory příznivců a odpůrců brexitu vyrovnané.

Podle agentury AP je Brownova podpora setrvání v EU důležitá především pro voliče jeho Labouristické strany. Předseda labouristů Jeremy Corbyn totiž dlouho vystupoval jako kritik evropského boku, zatímco premiér a šéf konzervativců David Cameron je nejvýraznějším stoupencem zachování členství Británie v unii. Mnoho voličů labouristů si proto nebylo jistých, jak se jejich strana k brexitu staví.

Brown podle analytiků v roce 2014 pomohl k zachování Skotska v rámci Británie, když se krátce před tehdejším referendem o skotské nezávislosti vyslovil proti odchodu Edinburghu. Jeho hlas by podle AP mohl sehrát významnou roli i nyní.

Setrvání Británie v EU podpořil i mluvčí labouristů pro zahraniční politiku Hilary Benn. „Británie vždy hleděla za hranice svých břehů a zasazovala se o svět. Odchod z EU by z nás udělal chudší británii, menší Británii a méně vlivnou Británii,“ řekl.

Telekomunikační společnost BT také dopisem vyzvala svých 80 tisíc zaměstnanců, aby hlasovali pro setrvání v unii. Firma v dopisu uvedla, že odchod by způsobil hospodářský propad, z něhož by se Británie vzpamatovávala několik let.