Itálie kvůli daním zabavila miliony eur a hrad

Hrad rodiny Marzotto

Hrad rodiny Marzotto

Italská policie zabavila vlivné rodině Marzottů majetek za zhruba 65 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun). Úředně zabaven je také hrad z 15. století, který rodina vlastní. Policii k tomuto kroku donutilo podezření z daňových úniků, čehož se rodina a její obchodní partneři prý dopustila, když kvůli tíživé finanční situaci prodala značky Hugo Boss a Valentino.

Finanční policie podle ekonomického listu Financial Times (FT) uvedla, že zabavený majetek patří celkem 13 lidem, kteří jsou příslušníky nejmocnějších rodin v Itálii. Pohybují se převážně kolem luxusních značek v textilním průmyslu. Policie podrobnosti nesdělila, FT i některé agentury ale napsaly, že jde hlavně o majetek rodiny Marzottů.

Dva informované zdroje podle FT uvedly, že Marzottovi jsou vyšetřováni kvůli prodeji společnosti Valentino Fashion Group z roku 2007. Firma tehdy vlastnila jak značku Valentino, tak německý módní dům Hugo Boss. Rodina tento majetek prodala za 5,3 miliardy eur (asi 133,7 miliardy korun v dnešním kurzu) britské investiční společnosti Permira. Podnikatelé jsou podezřelí, že z prodeje neodvedli daň.

Mateo MarzottoMateo Marzotto

Mateo Marzotto

„Potvrzuji, že bylo vydáno rozhodnutí zabavit majetek. Nicméně považuji za správné říci, že na chod firmy, v které jsem byl pouze menšinovým partnerem, jsem neměl žádný faktický vliv,“ řekl podle agentury Reuters člen vedení textilního impéria Marzotto Group Mateo Marzotto. Mluvčí firmy komentář nicméně odmítl, vyšetřování se podle něj netýká ani podniku, ani žádné z jeho součástí.

Italská vláda si dala boj s chronickými neplatiči daní za jednu ze svých priorit. Itálie patří k nejzadluženějším zemím v Evropě a lepší výběr daní jí má pomoci dluhovou krizi řešit. Kabinet zároveň hledá finanční zdroje, s jejichž pomocí by nastartoval hospodářský růst.

Rozhodnutí zabavit rodině majetek vydala milánská prokuratura. Právníci Marzottových podle agentury Reuters uvedli, že k takovému kroku neexistuje žádný důvod. Mohou prý předložit dokumenty z bank, které prokazují, že daň z kapitálových zisků byla přiznána i zaplacena.

Dosavadní vyšetřování podle policie ukázalo, že jedna z holdingových společností registrovaných v Lucembursku, kterou pro účely prodeje tehdy skupina Marzotto Group využila, dosáhla kapitálového zisku téměř 200 milionů eur (asi 5,1 miliardy korun). Z toho vychází i nezaplacená daň, která má činit 65 milionů eur. Šéf italské daňové správy Attilio Befera už dříve řekl, že daňové úniky v Itálii se vyšplhaly na 120 miliard eur (asi tři biliony korun)