Jsme krok od obnovení bojů v plném rozsahu, varují separatisté v Donbasu

Separatistická kolona nedaleko Debalceve

Separatistická kolona nedaleko Debalceve Zdroj: ctk/ap

Ukrajinská armáda a proruští separatisté se i dnes vzájemně obvinili z porušování příměří a ostřelování protivníka v regionu Donbas na východě země. Šéf německé diplomacie varoval, že situace hrozí výbuchem, a vyzval obě znepřátelené strany usednout za jednací stůl, aby předešly dalšímu stupňování násilí. Podle separatistů je situace v Donbasu "krok od obnovení bojů v plném rozsahu".

„Situace na východě Ukrajiny je výbušná,“ řekl Frank-Walter Steinmeier listu Bild am Sonntag. „V sázce je hodně. Pokud se obě strany konfliktu nevrátí k mírovému procesu, kdykoliv se může spustit nová spirála eskalace bojů,“ dodal.

Za nezbytné proto ministr považuje, aby za vyjednávací stůl usedli zástupci Kyjeva, proruských separatistů a mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Jednání by podle něj mohlo snížit napětí.

Mírové dohody uzavřené v polovině února v běloruské metropoli Minsku po jednání vůdců Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny sice snížily intenzitu bojů na východě Ukrajiny, ale definitivně konflikt neukončily. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování příměří a příprav na velkou ofenzivu.

Ukrajinská armáda v pondělí obvinila separatisty z nejtěžšího ostřelování pozic vládních vojsk u azovského přístavu Mariupol od uzavření příměří, separatisté útoky popřeli.

Jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin dnes prohlásil, že situace v Donbasu se prudce zhoršuje a vyzval OBSE a velmoci, které dojednaly minské dohody, aby zasáhly. Neuznávaná Doněcká lidová republika prý už dlouho nebyla tak mohutně ostřelována ukrajinskými děly. „Ocitli jsme se krok o obnovení bojů v plném rozsahu,“ varoval Pušilin.

Podle separatistů se v noci na dnešek pod ukrajinskou palbou ocitla města a vsi podél celé fronty. V Doněcku podle místních úřadů byl zabit jeden civilista a pět utrpělo zranění, dalšího mrtvého hlásí městečko Telmanove, ležící asi 50 kilometrů od Mariupolu.

Ukrajinská armáda naopak ohlásil šest zraněných vojáků během uplynulých 24 hodin, potyčky se však tentokráte obešly bez padlých. Separatisté poněkud zmenšili nasazení raketometů, nicméně ukrajinské pozice od sobotního večera ostřelovali ve více než 130 případech, a to i s využitím těžkých děl.