Karel III. je oficiálně novým britským králem, pohřeb Alžběty II. bude 19. září

Nástupnická rada vyhlašuje nového krále.

Nástupnická rada vyhlašuje nového krále. Zdroj: ČTK / AP / Kirsty O'Connor

Trůnní sál čeká na nového krále.
Lidé se loučí s královnou Alžbětou II.
Lidé se loučí s královnou Alžbětou II.
Lidé se loučí s královnou Alžbětou II.
Lidé se loučí s královnou Alžbětou II.
10
Fotogalerie

Britská monarchie má od soboty oficiálně nového panovníka poté, co Karla III. prohlásila králem Nástupnická rada. Stalo se tak během slavnostního ceremoniálu v londýnském Svatojakubském paláci, kde král za přítomnosti stovek představitelů volených institucí včetně premiérky Liz Trussové i jejích předchůdců také složil přísahu o zachování Skotské církve. Královský palác poté oznámil přesný harmonogram smutečních událostí, které 19. září zakončí státní pohřeb královny Alžběty II. ve Westminsterském opatství.

Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let, zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let ve čtvrtek odpoledne. Její nejstarší syn Charles se stal jejím nástupcem automaticky ihned po jejím úmrtí, podle pravidel však musela tento krok stvrdit ještě Nástupnická rada.

Oficiální prohlášení o smrti královny Alžběty II. a o nástupu Karla III. na britský trůn dnes přečetl pověřený představitel dvora poprvé veřejně z balkónu Svatojakubského paláce, před kterým se shromáždily davy lidí. Po oznámení napříč Británií zazněly salvy z děl.

Premiérka Trussová dnes spolu s ministry v Dolní sněmovně britského parlamentu složila novému králi přísahu. Poté se i s členy svého kabinetu vydala do Buckinghamského paláce, aby během audience králi ministry představila. Karel III. poté přijal i lídry opozice.

Jaký byl jídelníček britské královny?

Video placeholde
• Videohub

Británie drží po smrti královny desetidenní smutek a během následujících dní bude mít veřejnost možnost se se zesnulou panovnicí rozloučit. Bude to možné v pondělí a v úterý v katedrále svatého Jiljí v Edinburghu, kam rakev s jejím tělem dorazí v neděli ze zámku Balmoral. Ve středu pak rakev ve smutečním průvodu vyrazí z Buckinghamského paláce do budovy parlamentu, kde bude vystavena čtyři dny.

Na státní pohřeb královny 19. září se sjede řada hlav států a vlád z celého světa a také monarchové. Účast už přislíbil mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito. Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. Alžběta II. bude pochována v kapli svatého Jiří na hradě Windsor.

Truchlící Britové přinášejí květiny a vzkazy pro královnu na mnoho míst po celé zemi. Kytice se vrší před Buckinghamským palácem, ale také před palácem Hollyroodhouse v Edinburghu. Před letním sídlem Balmoral si dnes květiny prohlédli mladší potomci královny - princové Andrew a Edward a princezna Anne, kteří se i s rodinami vydali na soukromou mši do blízkého kostela. U hradu Windsor se na koberce květin a vzkazů pro panovnici přišli podívat princové William a Harry s manželkami Kate a Meghan.

Následník trůnu princ William dnes vydal prohlášení, v němž vzdal své babičce hold a poděkoval jí za náklonnost a službu veřejnosti. Slíbil také plnou podporu svému otci.