Krym je ukrajinský. Kyjev schválil deklaraci o boji za osvobození země

Proruské jednotky na Krymu (foto 8. března 2014)

Proruské jednotky na Krymu (foto 8. března 2014) Zdroj: CTK

Deklaraci o boji za osvobození Ukrajiny dnes velkou většinou hlasů schválil ukrajinský parlament. Dokument obsahuje naléhavou výzvu světovému společenství, aby ruský zábor Krymu neuznalo. „Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. Ukrajinský národ nikdy a za žádných okolností boj za osvobození Krymu od okupantů nezastaví, ať bude jakkoli těžký či dlouhý,“ praví se v deklaraci.

Rusko podle ukrajinských poslanců „demonstrativně porušilo nejen platné ukrajinské zákony, ale i základní normy mezinárodního práva“. Poprvé po skončení druhé světové války bude všeobecně uznávané hranice Evropy cynicky přepisovat země, která v dvoustranných i mnohostranných smlouvách celistvost Ukrajiny garantovala.

„Naléhavě vyzýváme celé světové společenství, aby se zdrželo mezinárodního uznání takzvané Krymské republiky a anexe Krymu a Sevastopolu. Ukrajinský národ nikdy anexi svého území ovládnutého Ruskem neuzná,“ uvádí se v deklaraci.

Podle agentury Unian dokument podpořilo 274 ze 303 poslanců přítomných ve sněmovně. Poslanci ukrajinské komunistické strany nehlasovali, z frakce Strany regionů bývalého prezidenta Viktora Janukovyče se pro deklaraci vyslovila jen menší část.

Víza pro Rusy? Ukrajina váhá

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se vyslovil zdrženlivě k plánům Kyjeva na zavedení vízového režimu s Ruskem odvetou za anexi Krymu. Po příletu do Bruselu, kde by měl podepsat politickou část smlouvy o přidružení k Evropské unii, dnes novinářům řekl, že v takových případech je lepší „dvakrát měřit“. Víza podle něj Rusko citelně nezasáhnou.

Na zavedení vízového režimu se ve středu usnesla ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany, jejíž rozhodnutí ve formě prezidentských dekretů mají sílu zákona. Podle Jaceňuka ale takový krok nebude dostatečně účinný a zkomplikuje navíc život ukrajinským občanům žijícím na východě země při hranicích s Ruskem.

Vízová povinnost
Na Ukrajině žijí miliony lidí s příbuzenskými či podnikatelskými vazbami na Rusko. Ruština je regionálním jazykem ve 13 z 27 ukrajinských oblastí, za řeč užívanou v běžném denním styku ji označuje 40 procent ukrajinských obyvatel.
Zavedení vízové povinnosti mezi postsovětskými zeměmi nejednou navrhovala sama Moskva. Důvodem je prakticky nekontrolovatelný příliv pracovních migrantů do Ruska z Kavkazu a střední Asie. Vzhledem k silným politickým vazbám na bývalé sovětské republiky se ale Rusko k realizaci tohoto kroku neodhodlalo.

Radek Palata: Sankce nevyřeší jádro problému