Manévry NATO v Polsku zřejmě nebudou, rádio překroutilo výrok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Vojenské cvičení východoevropských členů NATO včetně České republiky se v Polsku za asistence USA zřejmě neuskuteční. Nejmenovaný představitel americké armády podle agentury Reuters řekl, že polské rádio dnes překroutilo slova amerického velvyslance ve Varšavě. Ten prý nehovořil o manévrech, ale o možnosti rozšíření společných leteckých aktivit na základně Lask v Polsku. Generální štáb české armády dnes o možných manévrech neměl žádné informace.

Podle polského Radia ZET velvyslanec USA Stephen Mull prohlásil, že „velké vojenské cvičení“ by se mělo uskutečnit v okolí základny Lask v centrálním Polsku, která leží asi 50 kilometrů jihozápadně od Lodže. Rádio také uvedlo, že manévrů se zúčastní kromě USA, Polska a České republiky jednotky ze Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a pobaltských států Estonska, Lotyšska a Litvy.

Rozšíření letecké aktivity, ne manévry

Radio ZET si ale podle nejmenovaného amerického vojenského představitele velvyslancova slova špatně vyložilo. „Abych to shrnul, prohlásil, že Poláci a USA diskutují o možnosti rozšířit letecké aktivity v Lasku pro další možné partnery z NATO. Poté zmínil tyto státy,“ citoval Reuters armádního zástupce.

Na základně Lask mají Spojené státy trvalou vojenskou posádku. Tento měsíc se v areálu odehrály americko-polské válečné hry a počátkem týdne na základnu dorazilo dvanáct stíhacích letounů F-16 spolu s asi třemi stovkami amerických vojáků.

Česká armáda: O žádném cvičení nevíme

Ještě předtím, než Reuters zveřejnil upřesňující komentář, oslovila ČTK v souvislosti s manévry českou armádu. „V této chvíli jsme neobdrželi žádný požadavek na účast v tomto cvičení,“ řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Čeští vojáci se podle ní zatím na manévry nechystají

Zprávy o tom, že Spojené státy chtějí na východě Evropy uspořádat vojenské manévry, pronikly z amerického Pentagonu na veřejnost už v úterý. Následující den provedlo americké námořnictvo v Černém moři jednodenní cvičení s bulharskou a rumunskou armádou, kterého se účastnil i raketový torpédoborec Truxtun. První společné cvičení se ve vodách naproti poloostrovu Krym uskutečnilo už 12. března.

Počátkem března Severoatlantická aliance vyslala k vnějším hranicím zemí NATO s Ukrajinou, tedy do polského a rumunského vzdušného prostoru, průzkumná letadla s výstražným radarovým systémem AWACS. Francie nabídla, že do pobaltských států a Polska vyšle čtyři bojové letouny, které by měly posílit monitorování vzdušného prostoru.

Rusko na Ukrajinu útočit prý nechce

Americký ministr obrany Chuck Hagel ve čtvrtek telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem, který ho ujistil o tom, že Rusko nemá vůči Ukrajině útočné záměry.

Mluvčí Pentagonu uvedl, že Hagel během hodinového telefonického rozhovoru žádal vysvětlení ohledně záměrů, které má ruské vedení s tisícovkami vojáků rozmístěných podél hranic s Ukrajinou. Šojgu prý ujistil Hagela, že jde jen o cvičení a že se vpád na Ukrajinu nechystá.

Rusko při hranicích s Ukrajinou v minulých týdnech rozmístilo asi 8000 vojáků a zahájilo manévry motostřeleckých, tankových i dělostřeleckých jednotek. Jedním z oficiálních cílů cvičení je podle Moskvy „orientace vojsk v neznámém terénu“.