Migrace obyvatel Kiribati začne kvůli klimatu do pěti let, varoval tamní prezident

Kiribati

Kiribati Zdroj: CC BY-NC 2.0: Nick Hobgood via Flickr

Hladina oceánů se v blízké budoucnosti zvýší natolik, že obyvatelé tichomořského státu Kiribati budou muset svou zemi opustit. Upozornil na to tamní prezident Anote Tong. Podle jeho slov migrační vlna z Kiribati kvůli klimatu odstartuje do pěti let.

Před klimatickými změnami varoval nyní už bývalý prezident Tong letos v únoru na konferenci na Novém Zélandu. „Lidé mají strach a my potřebujeme rychle najít řešení,“ uvedl podle webu Radionz.co.nz. V úvahu prý přichází budování atolů, plovoucích ostrovů či migrace.

Ačkoliv Kiribati požádalo OSN o oficiální pomoc (viz tabulka), existenční problémy země zatím řeší „na vlastní pěst“. Už před časem Tong koupil na Fidži 2400 hektarů půdy, kde by Kiribati pěstovalo vybrané plodiny. Právě sem by se obyvatelé Kiribati mohli časem přestěhovat.

Kiribati se rozkládá na 33 ostrovech na půli cesty mezi Austrálií a Havají. Souostroví, které obývá přes 100 tisíc lidí, má průměrnou výšku dva metry nad hladinou moře. Je tak jednou ze zemí nejvíce ohrožených rostoucí hladinou oceánů.

Podle studie Světové banky a Kolumbijské univerzity budou změny klimatu v roce 2050 ohrožovat životy 200 milionů lidí, kteří by o své domovy mohli přijit kvůli rostoucím hladinám moře, suchu a záplavám.

Tong: Kiribati zmizí v moři
Prezident Anote Tong na klimatické změny upozorňuje dlouhodobě. V roce 2008 svým vystoupením na konferenci OSN nasměroval pozornost světa na Kiribati. Tehdy oficiálně požádal o pomoc. V důsledku zvyšování hladiny světových moří by mohlo Kiribati zaniknout zhruba v polovině 21. století.
V listopadu 2015 na klimatické konferenci v Paříži Tong prohlásil, že jeho země za 60 let zanikne bez ohledu na výsledek na jednání.