Migrační pakt EU: Stručný obsah a nová pravidla v otázce migrace

migrace

migrace Zdroj: Profimedia

Státy Evropské unie a europoslanci se dnes po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí. Jak se změní přístup EU v otázce migrace?

Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně.

Hlavní obsah paktu o migraci v bodech

  • V budoucnu by měly být na vnějších hranicích EU zavedeny jednotné hraniční postupy. Plánuje se zejména přísnější zacházení s lidmi ze zemí, které jsou považovány za relativně bezpečné. Do rozhodnutí o žádosti o azyl by měli být žadatelé o azyl umístěni do uprchlických táborů.
  • Rozdělení azylantů mezi státy EU má být regulováno pomocí nového „mechanismu solidarity“. Pokud státy nechtějí přijímat uprchlíky, budou muset poskytnout jinou podporu, například ve formě finančních příspěvků nebo materiální pomoci.
  • Odmítnutí žadatelé o azyl by v budoucnu měli být snáze deportováni do bezpečných třetích zemí.

Migrační pakt musí schválit ministři zemí EU

„Skvělá zpráva. Dokázali jsme to. Vyjednávali jsme v trialogu dva dny a dvě noci a je to tam," uvedla ve videu na sociální síti X eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. „Shodli jsme se na komplexním paktu o migraci a azylu s lepší ochranou našich vnějších hranic, větší solidaritou a větší ochranou zranitelných a žadatelů o azyl. Jsem dnes tak pyšná, dokázali jsme to,“ dodala.

Aby norma začala platit, musí ji ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu, což je ovšem již považováno za formalitu. Nyní se očekává, že belgické předsednictví Rady EU zahájí práce na dokončení legislativních textů s cílem finálního schválení příští rok v únoru.