Naftogaz: Ukrajina se chce vyhnout ruským dodávkám plynu

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Ukrajina se bude snažit co nejvíce vyhýbat dovozu zemního plynu z Ruska. Agentuře Reuters to řekl šéf ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Dodal, že prozatímní dohoda o dodávkách uzavřená s ruským plynárenským gigantem Gazprom je pouze pojistkou pro případ nízkých teplot a že Ukrajina hodlá časem ukončit svou závislost na ruském plynu pomocí lepšího propojení s Evropskou unií.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Koncem října se však země za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si tyto dodávky bude muset předplatit, což zatím neučinil.

„Podpis této dohody s Ruskem byl nezbytný, abychom měli jistotu, že dokážeme uspokojit velkou poptávku v případě nízkých teplot,“ uvedl Koboljev. „Jakmile se rozhodneme, že je čas zaplatit za ruský plyn, provedeme platbu předem,“ dodal.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Ukrajinská těžba dosahuje zhruba poloviny tohoto objemu, letos však bude nižší kvůli anexi poloostrova Krym Ruskem.

Norské dodávky

Naftogaz nyní doufá, že by mohl zbytek spotřeby pokrývat zpětnými dodávkami ruského plynu z EU nebo dodávkami z dalších zdrojů, například z Norska, píše agentura Reuters.

Podle Koboleva by potřebu přímého dovozu plynu z Ruska mohly odstranit zpětné dodávky ruského plynu přes Slovensko. Gazprom však zpochybňuje legálnost přesměrovávání plynu, který vyváží do Evropy. „Snažíme se to vyřešit,“ řekl Kobolev. „Věříme, že vzhledem k obrovské ztrátě důvěry mezi Ukrajinou a Ruskem to bude nejlepší řešení pro všechny,“ dodal.