Německá armáda si od Izraele pronajme bezpilotní bojové letouny

dron typu Heron

dron typu Heron Zdroj: Georges Seguin (Okki), CC BY-SA 3.0, wiki

Německá armáda si chce pořídit tři až pět izraelských bezpilotních bojových letounů typu Heron TP. Podle agentury DPA to oznámila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. V rozpočtu ministerstva je na ně připraveno 580 milionů eur (15,7 miliard korun).

„Půjde o bezpilotní letouny schopné nést zbraně,“ uvedla von der Leyenová. Jejich pořízení je podle ní nezbytné pro ochranu německých vojáků v zahraničních misích. Dodat by měl Izrael drony typu Heron TP zřejmě v roce 2018 a Berlín si je pronajme na šest až osm let. Střely, které bude letoun schopný nést, si ale Bundeswehr koupí.

Rozhodnutí si stroje pronajmout ministryně obrany zdůvodnila tím, že pro německou armádu se jedná pouze o přechodné řešení. Pokud všechno půjde podle plánu, izraelské bezpilotní letouny časem ve výzbroji armády nahradí stroje vyvinuté v rámci společného projektu Německa, Francie a Itálie. Evropský průzkumný a bojový dron by se měl začít vyrábět v roce 2025.

Heron versus Predator

Bundeswehr se původně rozhodoval mezi pronájmem izraelského dronu Heron TP a konkurenčním americkým strojem typu Predator. Nakonec prý zvítězila izraelská nabídka, neboť dodací doba byla v tomto případě kratší. Používání bezpilotních letounů je v německé politice řadu let kontroverzním tématem. Bundeswehr má nyní sice už tři průzkumné drony dřívějšího typu Heron 1, které jsou v současnosti nasazené v Afghánistánu, ty však není možné vyzbrojit.

Spolková vláda už v minulosti několikrát odmítla, že by se chystala bojové drony používat - na rozdíl od USA či Izraele - k cíleným útokům na konkrétní osoby. Podle kritiků z opozičních stran je ale pořízení bezpilotních letounů prvním krokem k jejich využití jako „strojů na zabíjení“.