NYT: MMF eurozóně říká, že v současné podobě euro nemůže fungovat

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní měnový fond (MMF) dal ve svém nejnovějším stanovisku k otázce udržitelnosti řeckého dluhu najevo, že se nebude moci podílet na novém záchranném programu pro Řecko, pokud evropské země Aténám výrazně nesníží dluhovou zátěž. Je to ale také chvíle typu "císař je nahý", která může eurozónu konečně přimět k tomu, aby přešla k fiskální unii, nebo se rozpadla. Napsal to dnes ekonomický komentátor listu The New York Times Josh Barro.

Zpráva fondu konstatovala, že kvůli upuštění od reforem v posledním roce a zejména v důsledku uzavření řeckých bank před dvěma týdny přestal být řecký dluh udržitelný a stal se „vysoce neudržitelným“. Do udržitelného stavu jej může nyní podle MMF dostat jen podstatně hlubší zmírnění dluhu, než o jakém byla Evropa dosud ochotna uvažovat.

Suchá zpráva MMF předpovídající vývoj řeckých veřejných financí je podle autora v podstatě přiznáním, že eurozóna ve své současné podobě nemůže fungovat. Předkládá tři možná řešení řeckého dluhu a všechna z nich se podle něj rovnají fiskální unii. V ní by bohatší země předávaly peníze na podporu řecké ekonomiky, což ovšem země ze severní části Evropy odmítají jako příliš nákladné.

„Ale počkat,“ mohli bychom namítnout. „MMF přece nevolá po fiskální unii; volá po zmírnění dluhu.“ Jakmile ale bude program úlevy řeckého dluhu dostatečně rozsáhlý, už to podle autora nebude fakticky žádný rozdíl; v obou případech jde o to, že ostatní země eura budou dávat Řecku peníze.

Odpuštění dluhu neřeší vše

Však také jednou z možností navrhovaných fondem jsou „každoroční transfery do řeckého rozpočtu“, to znamená přímé platby ostatních vlád Aténám, což je jasná fiskální unie. Hlavní doporučovanou možností je ale prodloužení období, po něž by Řecko zemím eurozóny nesplácelo žádné úroky ani jistinu, do roku 2053. To není tisková chyba. Podle tohoto scénáře by Řecko Evropě nic nesplácelo, dokud by Justinu Bieberovi nebylo 59 let. To je podle komentátora jen fiskální unie pod jiným názvem.

Třetí předkládanou alternativou je zrušení části řeckého dluhu, což sice Německo důrazně odmítá, avšak fiskální unii to připomíná nejméně ze všech možností. Odpuštění dluhu je sice jednorázový fiskální transfer, teoreticky by se ale odehrál pouze jednou a Řecko by po něm mělo stát na vlastních nohou. I tak by ale Řecko bylo závislé na úvěrech od evropských vlád za příznivých podmínek, i když ne tak příznivých jako podle scénáře „starého Biebera“.

Peníze nikdy nedostanou zpět

Zpráva ukazuje reálné náklady Evropy na udržení řeckého členství v eurozóně: evropské vlády budou muset dávat Řecku peníze v té či oné formě a nikdy je nedostanou zpět, píše komentátor. Základní alternativou takového výsledku je samozřejmě odchod Řecka z eurozóny, což by ale pro evropské věřitele bylo rovněž drahé, protože by mohli očekávat, že jim Řekové budou splácet v devalvovaných drachmách, pokud vůbec budou splácet. To je důvod, proč jsou evropské vlády ochotny platit za udržení Řecka cenu, jakou MMF nastínil.

Činitelé MMF přitom říkají, že nemohou předstírat, že by nový záchranný balík vedl k zotavení řecké ekonomiky a k tomu, že by Řecko nakonec všechno splatilo. Pokud si Řecko ponechá euro, bude potřebovat mnohem více finanční podpory, než pondělní dohoda eurozóny s Aténami připouštěla, a MMF evropské vlády žádá, aby to jasně přiznaly, napsal komentátor.