Obama: Trump žádný plán ani řešení nemá, úspěchem překvapil sám sebe

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský kandidát amerických prezidentských voleb Donald Trump je člověk, který má rád pozornost, a tím, že se v kampani dostal tak daleko, zřejmě překvapil sám sebe. V rozhovoru s televizí NBC to řekl americký prezident Barack Obama. Trump podle něj nemá zřejmě žádný plán, politiku ani návrhy, které by mohly něco řešit.

K dotazu ohledně Trumpova výroku, že jen on sám dokáže vyřešit problémy Ameriky, Obama poznamenal, že „v tomto smyslu zakladatelé země systém nestvořili“. „Nemáme vládu, kde by nějaký vlivný muž lidem kolem sebe nařizoval a nepřátele vyháněl,“ řekl Obama.

Vyjádřil také obavu, že Trump nemá „základní znalosti o světě“ a neprojevuje zájem se o něm něco dovědět. Prezident, „který věcem nerozumí“, Obamovi nahání strach. Republikánský kandidát podle současného prezidenta také zřejmě „toho moc neví o jaderných zbraních, kde jsou jednotlivé země nebo jaký je rozdíl mezi sunnitskou a šíitskou větví muslimské víry“.

Obama má vystoupit dnes na nominačním sjezdu Demokratické strany, na němž byla v noci na dnešek nominována Hillary Clintonová kandidátkou demokratů pro podzimní prezidentské volby.

Viceprezident Joe Biden v pořadu Good Morning Amerika televize ABC řekl, že ruský prezident Vladimir Putin si nepřeje, aby se Clintonová stala prezidentkou. Odpůrci USA si podle něj myslí, že je pro ně lepší, když v Bílém domě bude „někdo, kdo netuší, co dělá“, než někdo tak „rozhodný jako Hillary“. Putinovi se podle něj nezamlouvá jednotné NATO ani Evropská unie.

Přečtěte si komentář Michaela Romancova:

Demokraté viní Rusko z úniku e-mailů členů Demokratické strany, z nichž vyplývá, že stranické vedení dávalo už v době primárních voleb přednost Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Informace byly zveřejněny těsně před sjezdem strany, v pátek.

Biden řekl, že si není jist, zda je za únik odpovědné Rusko, avšak prohlásil, že by to odpovídalo dosavadnímu chování Ruska. Kreml důrazně odmítl zatahování Ruska do amerických voleb.

Jeho mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že USA nepodaly k obvinění s e-maily žádná konkrétní fakta a že se Rusko důsledně vyhýbá jakémukoli vměšování do amerických voleb. Trump vyjádřil obdiv ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Biden obvinil Trumpa i Mikea Pence, který přijal republikánskou nominaci na viceprezidenta, že „nevědí o čem mluví“, když hovoří o tématech národní bezpečnosti. Trump chce podle Bidena narušit spojenectví USA se členy NATO.