Pchjongjang odmítá smiřování se Soulem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Na žádný pokrok se netěšte, vzkázal severokorejský režim světu poté, co se Kim Čong-un ujal vedení strany, státu a armády. „Vážně a s jistotou prohlašujeme, že pošetilí politici po celém světě, včetně skupiny loutek v Jižní Koreji, by od nás neměli čekat žádné změny,“ citovala státní média Národní obrannou komisi, klíčový orgán země. Pchjongjang zdůraznil, že s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem nikdy jednat nebude.

Komise tak pravděpodobně reagovala i na to, že Soul běžným lidem zabránil vyrazit k severnímu sousedovi vyjádřit soustrast nad smrtí dlouholetého vůdce. Výroky Pchjongjangu jsou zřejmě zklamáním pro země v regionu, které čekaly, že by nástup syna Kim Čong-ila k moci mohl přinést známky uvolňování napětí na Korejském poloostrově. Formálně jih na nové výpady a pohrůžky ze severu nijak neodpověděl.

Nekompromisní prohlášení KLDR zcela jistě nepotěšilo ani další země, které se angažují v jednání o severokorejském jaderném programu. Šestistranné rozhovory poslední roky stojí a aktuální zmínka o neústupnosti vůči jihokorejskému prezidentovi pro ně nadále nevěstí nic dobrého. Americký zbrojní expert přitom tento týden uvedl, že země je rok až dva od výroby jaderné hlavice na rakety středního doletu. Spojené státy do oblasti hned počátkem ledna vyšlou špičkového diplomata, aby s Jižní Koreou, Japonskem a Čínou o situaci v KLDR jednal. Britský The Guardian citoval odborníka na Severní Koreu ze soulské univerzity, podle kterého aktuální výroky ještě neznamenají, že se Pchjongjang nevydá na cestu změn. Je podle něj možné, že svou rétorikou chce pouze dosáhnout více ústupků. „Je příliš brzy na to tvrdit, že sever zmařil naděje na reformy,“ dodal Koh Ju-hwan.