Prostor pro dohodu Řecka s věřiteli stále existuje, věří Merkelová

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Pokud Atény prokážou zájem, prostor pro dohodu Řecka s mezinárodními věřiteli tu stále je. Ve Spolkovém sněmu to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Zadlužená země však musí naplnit své závazky z únorové dohody o prodloužení úvěrové pomoci. Řecku bez dohody s věřiteli hrozí insolvence a odchod z eurozóny.

„Stále platí, že Německo se snaží o udržení Řecka v eurozóně,“ řekla Merkelová. „Jsem stále přesvědčena, že kde je vůle, tam je i cesta. Pokud ti, kteří v Řecku nesou politickou zodpovědnost, tuto vůli ukážou, pak je dohoda se třemi (věřitelskými) institucemi stále možná,“ uvedla kancléřka.

Předseda evropského výboru Spolkového sněmu Gunther Krichbaum však ČTK řekl, že Řecko musí dohodu s věřiteli najít rychle. „Řecko musí nejpozději 30. června zaplatit dluh Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a potřebné peníze zjevně nemá,“ řekl.

„Země eurozóny sice mohou Řecku peníze poskytnout, ale nesmí se zapomínat na to, že v sedmi zemích, mimo jiné v Německu, dohoda podléhá parlamentnímu schválení. A Spolkový sněm do konce června žádnou řádnou schůzi v plánu nemá. Sice bychom mohli svolat schůzi mimořádnou, ale pro tu musíme mít napřed k dispozici podklady, o nichž bychom mohli jednat,“ řekl Krichbaum.

Žádné splátky, žádný seznam reforem, zní z Atén

Merkelová také zdůraznila, že při uzavření únorové dohody o čtyřměsíčním prodloužení finanční pomoci se Řecko zavázalo provést hospodářské reformy a v termínu zaplatit věřitelům všechny dluhy. Řecký premiér Alexis Tsipras tento týden prohlásil, že země bez dohody s věřiteli nesplatí dluh vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Řecký ministr financí Janis Varufakis pak začátkem týdne řekl, že se Atény nechystají předložit věřitelům seznam reforem.

Neochota Atén ke kompromisu podle Krichbauma ohrožuje i případné hlasování Spolkového sněmu o další pomoci Řecku. „Řada mých kolegů v konzervativní frakci CDU/CSU měla už v únoru problém prodloužení pomoci podpořit. Od té doby jsme ze strany Řecka neviděli žádný významný pokrok a mnozí kolegové se proto ptají, proč by měli věřit tomu, že se na přístupu Řecka v případě další pomoci něco změní,“ řekl.

Merkelová: Reformy mají Řecko postavit na vlastní nohy

Merkelová před poslanci zdůraznila, že reformy nejsou samoúčelné. „Nejsou důležité jen proto, že byly podmínkou podpůrného programu. Význam mají i kvůli tomu, aby pomoc měla dlouhodobý účinek a zajistila, že se Řecko postaví na vlastní nohy,“ uvedla kancléřka.

„Řecko se stalo v posledních pěti letech mimořádným příkladem evropské solidarity. Není jediným státem, který byl odkázán na podporu. Všude se uplatňoval princip poskytnutí pomoci výměnou za provedení reforem. A všude kromě Řecka byly tyto programy úspěšné a dotčené země - Irsko, Španělsko, Portugalsko - znovu stojí na vlastních nohou,“ řekla Merkelová.

O situaci Řecka budou dnes v Lucemburku jednat ministři financí eurozóny. Zásadní posun v řešení finančních problémů této zadlužené země z jihu Evropy se ale neočekává.