Putin se stal v Rusku mužem roku. Už pošestnácté v řadě

Vladimir Putin,

Vladimir Putin, Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin se v současné době těší obrovské popularitě. Rusové si ho už pošestnácté za sebou vybrali za muže roku. Vyplývá to z průzkumu nezávislého sociologického centra Levada. Ke stejnému výsledku minulý týden dospěl i průzkum vedený státním střediskem VCIOM. Putin ocenění drží nepřetržitě od roku 1999, kdy se stal premiérem.

Letošní anketa Levady byla pro Putina rekordní - získal celkem 57 procent, více než dvojnásobek oproti loňským 26 procentům. Za hlavou Kremlu následoval ministr obrany Sergej Šojgu (devět procent) a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov (osm procent). Čtvrtou příčku obsadil Dmitrij Medvěděv, pátou předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij.

Oproti minulosti do první pětky nepronikl žádný cizinec. Například loni obsadil čtvrtou příčku bývalý spolupracovník tajných služeb USA žijící v ruském exilu Edward Snowden dostal na čtvrtou příčku, zatímco americký prezident Barack Obama byl v roce 2009 „bronzový“ a předloni čtvrtý.

Soči předstihlo i Krym

Za ženu roku vybrali respondenti předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou, která předstihla populární zpěvačku Allu Pugačovovou. Německá kancléřka Angela Merkelová skončila u Rusů na páté příčce.

Za událost roku nejvíce dotázaných označilo zimní olympijské hry, které se letos v únoru konaly v Soči na jihu Ruska. Sportovní zápolení předstihlo i prudkou devalvaci rublu v závěru letošního roku a březnovou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Putin připravuje národ na stagnaci, plán na cestu z krize ale nemá