Rakouskou kampaň zpestřuje souboj populistických stran

Favorité. Sociální demokraté v čele s Wernerem Faymannem (na snímku) si udržují nad
lidovci pětiprocentní náskok

Favorité. Sociální demokraté v čele s Wernerem Faymannem (na snímku) si udržují nad lidovci pětiprocentní náskok

Rakušané budou o nové politické reprezentaci rozhodovat poslední zářijový víkend, týden po německých volbách a v jejich stínu. Předvolební atmosféra v zemi se podobá náladě u větších sousedů.

Kampaň se vyznačuje poklidem souvisejícím s poměrně dobrou ekonomickou situací. Jedním z důležitých témat je i zde pomoc Řecku. Rakouská odlišnost tkví v tom, že mezi pěticí nejsilnějších stran jsou dva populistické subjekty, kterým se může podařit oslovit téměř třicet procent voličů.

Průzkumy preferencí se v létě v podstatě nehnuly, vévodí jim dvě strany velké koalice. Podle mnoha názorů neexistuje jiná možnost než pokračování současného partnerství a jde jen o to, kdo bude číslem jedna. Sociální demokraté (SPÖ) si zatím drží nad lidovci (ÖVP) až pětiprocentní náskok. Očekává se tedy, že jejich lídr Werner Faymann zůstane kancléřem.
Není vyloučené, že si tandem na pomoc přizve Zelené, sázející na protikorupční kampaň, jejímž cílem jsou tradiční strany. „Jde nám o to získat sílu, díky níž budeme moci s někým vytvořit vládní většinu,“ tvrdí představitelka ekologů Eva Glawischnigová.

Politolog Peter Filzmaier však její ambice krotí. „Je jisté, že Zelení budou ve volbách úspěšní, ale existuje jen malá šance, že by se zapojili do vlády,“ řekl nedávno Reuters. Podle něj je pravděpodobnější alternativou k velké koalici pravicový kabinet, v němž by vedle lidovců působily nacionalistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a Team Stronach.

V průzkumech silnější Svobodní inkasují body odporem k přistěhovalcům a odmítáním pomoci zadluženým zemím. „Dosud bylo do Řecka převedeno celkem 206 miliard, což se rovná rakouským daňovým příjmům za tři roky,“ agituje jejich předseda Heinz-Christian Strache. Pod tlakem opozice vyjadřují poměrně tvrdé stanovisko k Aténám i lidovci. ÖVP se také inspirovala v Británii a volá po návratu některých pravomocí z Bruselu.

Volební preferenceVolební preference

V podobném duchu vystupuje i miliardář Frank Stronach, kritizující společnou měnu. Podle expertů jeho obliba slábne s přesvědčením, že krize v eurozóně odeznívá. Na pravici je proto boj o hlasy zvlášť urputný. Osmdesátiletý zakladatel společnosti Magna se snaží přímého konkurenta Stracheho trumfnout nabídkou zkušeností z byznysu v Kanadě.

Souboj populistů se v létě dostal do kuriózní roviny, kdy politici předváděli, kdo má mužnější hruď.

EU: Které ekonomiky nejlépe šlapou?