Řecké dluhopisy již odměňují investory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John D. Carnessiotis, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Výnosy prvních dluhopisů, které Řecko vydalo od svého bankrotu v roce 2012, začínají odměňovat své investory. Atény se v závěru minulého týdny svezly na optimistické vlně investorů vůči dluhopisům periferních zemí eurozóny. Ta vystřídala krátké období výprodeje, kdy se někteří investoři snažili realizovat svůj zisk na řeckých bondech.

Pětileté řecké vládní obligace, které před necelými dvěma týdny přitáhly zájem investorů sedmkrát převyšující velikost emise, zažily v počátku minulého týdne krušné chvíle. Řada investorů se snažila využít zájmu o aukci prvních postkrizových řeckých dluhopisů k realizování zisků a prodeji letos nejvýkonnějšího dluhopisu eurozóny.

Růst výnosů nad upisovací úrok 4,95 procenta rozvířil obavy, že budoucnost Řecka a jeho přístupu k financování na volném trhu zůstává v rukách nemilosrdných hedgeových fondů. Pokles výnosů z úrovně 5,1 v závěru týdne zpět pod upisovací hladinu ale naznačil, že Řecko, které je stále v záchranném programu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v hodnotě 240 miliard eur, by v budoucnu přece jen mohlo spoléhat na stabilnější investorskou základnu. Výnosy pětiletých řeckých dluhopisů, které se pohybují proti jejich ceně, v závěru týdne klesly k 4,8 procenta.

National Bank of Greece plánuje úpis
Druhá největší řecká banka chce využít vlnu zájmu o řecké dluhopisy a plánuje získat od investorů za své nezajištěné dluhopisy 750 milionů dolarů. Navíc chce nabídnout akcie za 2,5 miliardy dolarů těm investorům, kteří věří v silný řecký ekonomický comeback. Dluhopisy by měly být pětileté a nabídnout nižší výnos než řecké vládní dluhopisy se stejnou splatností. Ty se prodaly s úrokem 4,95 procenta.

Vládě v Aténách začíná růst sebevědomí a již mluví o další emisi pětiletých bondů. Nejdříve je třeba ale získat důvěru tou první. Padhraic Garvey, analytik nizozemské ING, říká: „Původní emise by se měla obchodovat za 4,75, ideálně 4,5 procenta. Jen tak se podaří obnovit důvěru. Kdyby šel výnos nahoru, začne vznikat nepříjemná pachuť a sníží se naděje na další úspěšné aukce.“

V závěru týdne klesaly také výnosy portugalských, španělských či italských dluhopisů. Zvyšující se šance, že Evropská centrální banka spustí kvantitativní uvolňování, vytlačilo z myslí investorů jakékoli jiné vlivy na cenu dluhopisů zadlužených zemí eura.