Řecko kvůli důchodcům znovuotevře tisícovku bankovních poboček

Zavřená řecká banka

Zavřená řecká banka Zdroj: ctk/AP

Řecko ve středu obnoví provoz tisícovky bankovních poboček kvůli penzistům, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů. Oznámilo to dnes řecké ministerstvo financí. Důchodci si tento týden budou moci vybrat maximálně 120 eur (zhruba 3300 korun) na osobu. Pro ostatní účely by měly banky zůstat zavřené minimálně do pondělí.

Uzavření bank je součástí opatření omezujících pohyb kapitálu. K těm vláda tento týden přikročila poté, co Evropská centrální banka (ECB) přestala zvyšovat nouzové financování řeckých bank.

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 korun). Mnozí starší lidé však platební karty nepoužívají, píše Reuters.

Ministerstvo financí oznámilo, že na svém webu zveřejnilo seznam tisícovky poboček pěti bankovních domů, které od středy na tři dny otevřou své dveře penzistům bez bankovních karet. Zmíněná internetová stránka ale dnes odpoledne nefungovala, napsala agentura AP.

Kromě toho se vynořily zprávy o problémech s platbami důchodů z několika fondů. Desetitisícům seniorů, kteří měli v pondělí obdržet své důchody, nebyly peníze do konce dne připsány na jejich bankovní účet, uvedla řecká média. V některých případech prý byly důchody vyplaceny dnes odpoledne.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes.