Sachs: Řecko není ztracené, pro záchranu stačí zafixovat nízký úrok

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Kolaz E15

Bankrot Řecka musí přijít dříve nebo později, tvrdí někteří analytici. Vyhlídky nemusejí být tak černé, myslí si naopak vlivný americký ekonom Jeffrey Sachs. Atény jsou podle něj schopné dluhy obsluhovat i dlouhodobě a bez rizika platební neschopnosti. Vedle prodloužení splatnosti dluhů je k tomu ale nutné také nízko zafixovat úrok, který by za ně země platila. Sachs to uvedl v komentáři pro deník Financial Times.

Jeffrey Sachs si myslí, že v současném propojeném finančním systému nelze provést řízenou restrukturalizaci řeckého dluhu bez nepříznivých dopadů pro celou evropskou ekonomiku. Tamní ekonomiku je podle něj stále možné zachránit. Řecko je totiž rozvinutá ekonomika a během krize se nepropadla se do hyperinflace. Jako řešení vidí udržitelné nastavení úroků.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond ve svých prognózách vývoje Řecka předpokládají, že Atény budou dlouhodobě platit úrok vyšší než šest procent ročně. Pokud by ale náklady na obsluhu řeckého dluhu měly několik let zůstat nad šesti procenty, bylo by to podle Sachse neudržitelné ekonomicky, ale i politicky.

„Řecko tak vysoké úroky platit nemusí. Hlavní problém je v proroctvích, která se sama naplňují: vysoké sazby povedou k neudržitelné výši nákladů na obsluhu dluhu a nezbytně i k platební neschopnosti. Předpoklad platební neschopnosti pak nezbytně zvýší úroky,“ podotýká Sachs. „Lepší je dát Řecku možnost platit nižší úrok,“ dodává.

Podle Sachse si stačí představit, že by Řecko platilo stejný úrok, jaký dnes platí třeba Německo. Za předpokladu, že inflace v eurozóně bude 1,5 procenta, pak by se reálný úrok pohyboval kolem dvou procent. Pokud bude Řecko zároveň vykazovat tříprocentní růst, bude schopno obsluhovat dluh, provádět i čisté transfery kolem dvou procent HDP a během 20 let snížit poměr dluhu k HDP ze zhruba 120 procent asi na 70 procent.

Řecký splátkový kalendářŘecký splátkový kalendář|e15

„Podstata je v tom, že Řecko je zřejmě schopno dlouhodobě obsluhovat dluh i bez rizika platební neschopnosti, pokud bude mít zajištěn nízký úrok a splátky budou rozloženy do 20 let. Samotné prodloužení splatnosti bez toho, aby se země mohla spolehnout na stabilně nízký úrok, nebude fungovat,“ píše Sachs.

Nízký úrok může zajistit jedině celoevropská garance

Dlouhodobě nízký úrok, po němž ekonom volá, je podle něj možné zajistit prostřednictvím celoevropských garancí za řeckou dluhovou službu. Řecko tak bude v konečném důsledku schopno financovat náklady na obsluhu dluhu zhruba za stejných podmínek, jaké má Německo nebo Francie, protože tyto a další země eurozóny se za řecký dluh postaví.

Kancléřce Angele Merkelové se zatím podobné nápady nelíbily, vstřícněji se vůči nim staví bývalý šéf německé centrální banky Axel Weber. „Paní Merkelová se obává, aby jí neuškodilo, že k takové záchraně budou nutné peníze daňových poplatníků. Takové obavy jsou ale přehnané, alespoň ve srovnání s mnohem většími obavami z neřízeného bankrotu,“ upozornil ve svém komentáři Sachs.

Sachs také zmiňuje plány na zavedení daně z finančních transakcí v rámci Evropské unie nebo úvahy o nové evropské bankovní dani. Právě takto vybrané peníze do společného rozpočtu EU by podle něj mohly garance pro Řecko zajistit.

Jeffrey Sachs

Jeffrey SachsJeffrey Sachs

- americký ekonom

- ředitelem Earth Institute při Columbia University

- speciální poradce generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna ohledeně Rozvojových cílů tisíciletí