Saúdská Arábie si po patnácti letech musí půjčit na vyrovnání rozpočtu

Rijád, hlavní město Saúdské Arábie

Rijád, hlavní město Saúdské Arábie Zdroj: Ammar shaker, volne dilo, wikimedia

Rozpočtový deficit Saúdské Arábie se letos více než zdvojnásobí a země si bude muset poprvé za patnáct let půjčit peníze, aby pokryla výdaje. Oznámil to investiční ústav Džadva, podle něhož propad rozpočtu způsobily hlavně nízké ceny ropy. Do výpočtů nebyly zahrnuty výdaje na vojenskou kampaň v Jemenu, kterou království zahájilo 26. března.

Kvůli nízkým cenám ropy bude letos deficit činit 106 miliard dolarů (2,7 bilionu korun), přičemž při předchozím výpočtu rozpočtu se počítalo se schodkem 39 miliard dolarů. Saúdská Arábie denně vyváží v průměru sedm milionů barelů ropy a její příjmy z této suroviny letos klesnou o 36 procent. Celkově se příjmy sníží o více než 33 procent na 185 miliard dolarů, přičemž veřejné výdaje budou 291 miliard.

Ústav Džadva tvrdí, že si Saúdská Arábie bude zřejmě nucena poprvé za 15 let půjčit peníze na finančním trhu. Její rezervy se sice odhadují na 714 miliard dolarů, ale ústav se domnívá, že království nebude chtít tyto rezervy čerpat. Kromě ropných cen se na vysokém deficitu podílí také rozhodnutí nového krále Salmána. Když totiž letos v lednu nastoupil na trůn za zesnulého krále Abdalláha, slíbil, že úředníkům nechá vyplatit navíc dvojí měsíční mzdu.