Šéf NATO: Rusko financuje odpůrce břidlicového plynu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: nato.int

Moskva finančně podporuje evropské ekologické organizace, které bojují proti těžbě takzvaného břidlicového plynu. Snaží se tak udržet závislost Evropy na ruském plynu, tvrdí generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Setkal jsem se se spojenci, kteří mohli doložit, že Rusko se, v rámci svých sofistikovaných informačních a desinformačních akcí, aktivně angažovalo v takzvaných neziskových organizacích, aby udrželo evropskou závislost na dovozu ruského plynu. Přinejmenším já to tak interpretuji,“ prohlásil během konference britského tkink-tanku Chatham House. Jakých organizací se finanční napojení na Moskvu týká, neupřesnil.

Podle Ramsussena by Evropa kvůli posílení své energetické bezpečnosti měla podporovat výstavbu plynovodu na dně Kaspického moře, který by obešel Rusko. EU by si také měla pospíšit s liberalizací svého energetického trhu, aby „žádný dodavatel energie nemohl vydírat jednotlivé země“.

Aliance šéfův názor nesdílí

NATO se od výroků svého šéfa oficiálně distancovalo, představovaly prý pouze jeho osobní názor. Záznam Rasmussenova vystoupení v Chatham House se ale navzdory tomu objevil na webu Severoatlantické aliance.

Nejmenovaný představitel aliance deníku Financial Times řekl, že Rusko vede „desinformační kampaň týkající se mnoha témat, včetně energetiky“. „Sdílíme obavu některých spojenců, že Rusko by se mohlo pokusit obstruovat projekty těžby břidlicového plynu v Evropě, aby zachovalo závislost Evropy na ruském plynu,“ dodal.

Někteří experti tvrdí, že s plynem souvisí také ruská podpora separatistů na východě Ukrajiny. Těžební gigant Royal Dutch Shell totiž loni získal povolení k těžbě na ložisku Juzuvska, které se rozkládá okolo Doněcku.

Jeden z představitelů separatistické Doněcké lidové republiky Denis Pulišin v minulosti v Doněcku organizoval několik demonstrací proti průzkumu ložisek břidlicového plynu. V květnu Pulišin oznámil, že lidová republika vydala zákaz na rozvoj těchto ložisek.

Bulharsko a Rumunsko v podezření

V minulých letech se objevila dosud neprokázaná podezření, že rumunské a bulharské ekologické organizace pořádající protesty proti frakování byly podporovány z Kremlu. Místní ekologové to ale rozhořčeně odmítli.

Evropským lídre v těžbě plynu z alternativních ložisek je Polsko, které dosud podniklo více než 60 průzkumných vrtů. Tamní ministr životního prostředí Maciej Grabowski nedávno oznámil, že těžba v kraji Pomoří by v kraji pomoří mohla začít už na konci tohoto roku. Největší evropská ložiska břidlicového plynu se kromě Polska nacházejí ve Francii, Německu, Švédsku a Velké Británii.