Slovensko ponechalo výhled letošního růstu ekonomiky na 3,2 procenta

Peter Kažimír

Peter Kažimír Zdroj: ctk

Slovenské ministerstvo financí ponechalo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 3,2 procenta, pro příští rok odhad tempa meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) země ale snížilo na 3,1 procenta oproti dosavadnímu předpokladu 3,7 procenta. Informoval o tom ministr financí Peter Kažimír.

„Klíčovým motorem (růstu hospodářství) bude oživování na trhu práce a vyšší veřejné investice,“ řekl Kažimír. Zhoršení prognózy na příští rok odůvodnil mimo jiné horším výhledem exportu, který byl v minulosti tahounem slovenské ekonomiky.

Slovenské hospodářství by podle Kažimíra v příštím roce mohlo nakonec růst rychleji, než předpokládá nová ekonomická prognóza ministerstva. Stalo by se tak v případě, že se země definitivně dohodne s britskou automobilkou Jaguar Land Rover ohledně výstavby jejího nového závodu na Slovensku. Předběžnou dohodu o investici, která by dosáhla podle dřívějších informací 1,4 miliardy eur (38 miliard korun), podepsala vláda premiéra Roberta Fica s automobilkou v srpnu. „Pokud se nám podaří dotáhnout automobilku, mohl by růst (ekonomiky) atakovat čtyři procenta,“ řekl Kažimír.

Graphical visualization of Sk GDP Annual Growth Rate

V druhém letošním čtvrtletí HDP Slovenska vzrostl v meziročním srovnání o 3,2 procenta což byl nejlepší výsledek od konce roku 2011. Ekonomiku země podpořila domácí poptávka.

Slovenské ministerstvo financí očekává, že letos i v dalších letech bude v zemi klesat míra nezaměstnanosti, která byla po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších ekonomických problémů země. Na jednocifernou hodnotu by se mohla dostat v roce 2017 z loňských 13,2 procenta.