Souboj ve Francii mezi Macronem a Le Penovou se blíží. V průzkumech vede současný prezident

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Francouzský prezident Emmanuel Macron. Zdroj: Reuters

Marine Le Penová oslavuje postup do druhého kola.
Marine Le Penová oslavuje postup do druhého kola.
Marine Le Penová oslavuje postup do druhého kola.
Francouzský prezident Emmanuel Macron.
5
Fotogalerie

V neděli se ve druhém kole prezidentských voleb ve Francii střetnou současný centristický prezident Emmanuel Macron a krajně pravicová politička Marine Le Penová. Největší názorové rozpory mezi nimi panují v navrhovaných řešeních klesající kupní síly Francouzů, ohledně věku odchodu do důchodu nebo stran migrace. Ze zahraničních témat se rozchází v postoji k Evropské unii, k euru nebo k Severoatlantické alianci. Průzkumy favorizují Macrona, tři dny před volbami měl v různých průzkumech na svou soupeřku náskok deset až 12 procentních bodů.

Stejná dvojice kandidátů o nejvyšší funkci usilovala už před pěti lety, což je nyní spolu s dlouho nevýraznou předvolební kampaní důvodem pro malý zájem veřejnosti. Média často zmiňují na francouzské poměry nízkou volební účast, která se očekává okolo 75 procent. V neděli mají navíc prázdniny školáci ve všech třech zónách ve Francii. Pokud chtějí jejich rodiče volit mimo místo bydliště, museli si o to požádat předem. Další možností je udělení plné moci k hlasování, ve středu úřady evidovaly přes 600 tisíc žádostí.

Bývalý investiční bankéř Macron se do povědomí veřejnosti dostal v roce 2014, když se stal ministrem hospodářství. Jako absolventovi prestižní vysoké školy mu je často vyčítáno, že je příliš arogantní a nezná problémy "obyčejných" Francouzů. Tématu se ve středeční předvolební debatě chopila i Le Penová a ve čtvrtek večer ho na svém posledním vystoupení označila za "povýšeného" a "bezmezně arogantního". Její blízkost s pracující třídou je ale do jisté míry jen taktickým tahem, jak získat voliče. Třiapadesátiletá politička je původním povoláním právnička, která vystudovala na pařížské Sorbonně.

Video placeholde
Předvolební průzkumy v Česku • Videohub

Francouzi nyní odcházejí do důchodu ve 62 letech. Macron se už během svého prvního mandátu pokusil hranici odchodu zvýšit, ale jeho důchodová reforma se setkala s vlnou odporu a nakonec ji přerušila pandemie covidu-19. V kampani teď navrhuje odchod v 64 nebo 65 letech. Naopak Le Penová původně slibovala odchod v 60 letech pro všechny. V programu ale nakonec upřesnila, že se to vztahuje na občany, kteří začali pracovat před svými 20. narozeninami a v 60 tak budu mít odpracováno přes 40 let. Oba kandidáti chtějí zvýšit minimální starobní důchod ze současných 916 eur (22 300 korun) na 1000 eur (24.370 korun) v případě Le Penové a 1100 eur (26.800 korun) u Macrona.

O výsledku voleb rozhodnou voliči kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole. Na třetím místě v něm skončil krajně levicový Jean-Luc Mélenchon, který pro druhé kolo sice jasně nepodpořil Macrona, ale prohlásil, že "Le Penová nesmí dostat ani jeden hlas". Mélenchon získal v prvním kole téměř 22 procent hlasů a těchto skoro osm milionů levicově smýšlejících Francouzů má ve druhém kole na vybranou mezi centristou a krajně pravicovou političkou.

Jedno z témat, které Mélenchon vyzdvihoval, ale soupeři často opomíjeli, je ekologie. Před druhým kolem se Macron i Le Penová začali tomuto tématu intenzivně věnovat, ale od médií i veřejnosti za to sklidili spíše kritiku za neupřímnost a oportunismus. Macron je silným obhájcem Pařížské klimatické dohody, propaguje jadernou energii a zároveň navrhuje do roku 2050 postavit 50 parků větrných elektráren. Do stejného roku chce dosáhnout uhlíkové neutrality. Le Penová chce zastavit jakoukoli výstavbu větrných i solárních elektráren s výjimkou zámořských území a v lednu zmínila i možnost "stržení těch hrůz, které nás stojí celé jmění".

Velké rozdíly mezi kandidáty jsou v pohledu na migraci. Současným uprchlíkům z Ukrajiny je francouzský civilní a politický život bližší než migrantům z islámských zemí, jejichž přítomnost dominovala debatám v minulosti. Macron chce mírné zpřísnění, nechce obnovovat povolení k pobytu migrantům, kteří spáchali trestný čin, pro delší pobyty chce povinnou znalost francouzštiny. Výrazně dál v omezení migrace chce jít Le Penová, za pomoci referenda by nadřadila francouzské právo mezinárodnímu a navrhuje systematicky vyhošťovat nelegální migranty a odsouzené cizince.

Prudkou vlnu reakcí vyvolal také její návrh zakázat nošení muslimských šátků na veřejnosti nebo zakázat rituální porážky zvířat, který by dopadl na muslimské i židovské komunity. Její strana Národní sdružení (RN) to vysvětlovala zájmem o ochranu zvířat. Macron se chce držet stávajících zákonů, včetně boje proti "separatismu, zejména radikálnímu islámu".

Francouzskou politiku ovlivňuje válka na Ukrajině

Francouzskou politiku posledních měsíců ovlivnila i ruský vojenský vpád na Ukrajinu. Macron se na začátku invaze intenzivně věnoval diplomatickým snahám o urovnání konfliktu, což mu sice bralo čas na účast v předvolební kampani, ale stoupl díky tomu v očích části Francouzů a jeho volební preference rostly. Naopak Le Penová měla v minulosti velmi vřelé vztahy s Ruskem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který ji dokonce v roce 2017 přijal na návštěvu. V současném kontextu má ale toto partnerství hořkou pachuť a politička kvůli fotce s Putinem musela skartovat tisíce letáků. V diskusi jí Macron toto partnerství vmetl do tváře a připomněl i její půjčku na kampaň od banky napojené na Rusko.

Le Penová sice invazi odsoudila a podpořila většinu protiruských sankcí, ale staví se proti ukončení dovozu ruského plynu a ropy, protože by to podle ní poškodilo francouzský lid. Le Penová před týdnem také překvapila prohlášením, že "jakmile skončí rusko-ukrajinská válka a bude uzavřena mírová smlouva, podpořím strategické sblížení mezi NATO a Ruskem". Dodala také, že chce vyvést francouzské síly ze společného vedení NATO. Takový krok by vyřadil francouzský vojenský personál z orgánu, který plánuje operace, a vedlo by ke ztrátě vlivu země ve vojenské alianci.

Kandidáti se neshodnou ani na postoji k Evropské unii. Macron je velmi proevropský, přeje si větší evropskou integraci a v prezentaci tohoto postoje mu pomáhá i právě probíhající francouzské předsednictví Rady EU, které od Francie v červenci převezme Česká republika. Le Penová v minulosti usilovala o vystoupení Francie z EU, což letos v kampani odvolala, ale nadále chce EU reformovat a posilovat suverenitu Francie. Macron ji v debatě obvinil, že svému programu sice neříká odchod z EU, ale splňuje to všechny jeho charakteristiky.

Prezidentské volby ještě neskončily, ale ve Francii už se rozběhla kampaň před červnovými volbami do Národního shromáždění. V minulosti býval prezidentský mandát sedmiletý, volby se konaly v odlišných letech a mohlo docházet k takzvané kohabitaci, kdy musel prezident spolupracovat s vládou s odlišným politickým názorem. Referendem v roce 2000 se prezidentský mandát zkrátil na pět let. Kohabitace sice nehrozí, ale premiér Jean Castex už předem oznámil, že po druhém kole voleb i se svou vládou odstoupí, bez ohledu na výsledek. Mélenchon už s vidinou červnových voleb začal jednat s dalšími levicovými stranami o případné koalici a prohlásil, že by to měl být v každém případě on, kdo bude dalším premiérem Francie.

V metropolitní Francii začnou volby v neděli v 08:00 a volební místnosti se uzavřou v 19:00; ve velkých městech bude možné hlasovat o hodinu déle. Kvůli časovému posunu se v zámořských územích a departementech bude hlasovat už v sobotu. První odhady výsledků se smí zveřejnit po uzavření všech volebních místností, tedy v neděli ve 20:00. Konečný výsledky lze očekávat v noci.