Španělská policie prohledala pobočku čínské banky, kvůli praní špinavých peněz

Policejní razie v pobočce čínské banky ICBC v Madridu

Policejní razie v pobočce čínské banky ICBC v Madridu Zdroj: ctk/ap

Španělská civilní garda provedla v centru Madridu razii v kancelářích předního čínského finančního ústavu Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Zásah souvisí s vyšetřováním podezření na praní špinavých peněz a daňový podvod. Podle evropského policejního úřadu Europol, který se na vyšetřování podílí, bylo při zásahu zadrženo pět vedoucích pracovníků ICBC.

Banka podle civilní gardy umožňovala prát špinavé peníze obchodníků, kteří dováželi neproclené zboží a neoznamovali výnosy. Banka následně peníze posílala do Číny, aniž se prý ujistila, že finanční prostředky na jejích účtech nepocházejí z nezákonné činnosti.

Civilní garda hovoří v této souvislosti „prozatím“ o částce 40 milionů eur (jedna miliarda korun), uvedla agentura AFP. Dnešní operace se uskutečnila ve spolupráci se španělským úřadem pro vyšetřování korupce. Zásah v madridské pobočce ICBC Europe SA nařídil soudce ve městě Parla, kde působí řada čínských velkoobchodníků.

Pekingský mluvčí ICBC uvedl, že madridská pobočka banky při vyšetřování aktivně spolupracuje. „Důsledné uplatňování předpisů namířených proti praní špinavých peněz vždy patřilo k základním principům našeho podnikání,“ prohlásil.

Banka ICBC je podle objemu aktiv největší bankou na světě. Memorandum o spolupráci s ní loni na podzim podepsala Česká exportní banka (ČEB).