Spojené státy otvírají hranice pro očkované. Twitter promluvil, Musk zřejmě prodá akcie

Spojené státy očekávají očkované cestující ze zahraničí.

Spojené státy očekávají očkované cestující ze zahraničí. Zdroj: Profimedia, E15

Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
Tisíce lidí vyšly v Polsku do ulic po smrti ženy, která zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat.
Tisíce lidí vyšly v Polsku do ulic po smrti ženy, která zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat.
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Aerolinky očekávají velký zájem o cestování do USA

Spojené státy v pondělí po dvaceti měsících otvírají své hranice pro cizince se dvěma dávkami očkování. Zákaz, který na příchozí uvalil bývalý prezident Donald Trump, ovlivnil životy občanů ze třiceti zemí, rozdělil rodiny a zabrzdil turistiku. Nyní aerolinky očekávají nápor cestujících.

Nová pravidla vyžadují předložit doklad o očkování, absolvovat test s negativním výsledkem a poskytnout kontaktní údaje. Přijíždějící nemusejí absolvovat karanténu. Třiašedesátiletá Britka Alison Henryová se podle AFP chystá využít možnosti obnoveného cestování do New Yorku hned první den. „Bylo to tak těžké, chci jen vidět syna,“ řekla agentuře.

Německo hlásí nejvyšší týdenní přírůstek od počátku pandemie

V Německu bylo za poslední týden odhaleno v průměru 201,1 nového případu nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel, nejvíce od začátku pandemie. Předchozí rekord 197,6 je z loňského 22. prosince, kdy vrcholila druhá vlna pandemie. Německo za poslední den zaznamenalo 15 513 nových případů.

Na rozdíl od loňského roku je letos velké procento obyvatel naočkovaných. Zdravotníci se i tak obávají, že pokud počty nově nakažených porostou tímto tempem, hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče bude rychle přibývat. Za poslední den po nákaze covidem zemřelo 33 lidí, celková bilance je 96 558 obětí. Nejhorší situace je aktuálně ve spolkových zemích sousedících s Českem.

Polsko potvrdilo zákonnost interrupce v případě ohrožení života matky

Polské ministerstvo zdravotnictví v neděli vydalo pokyny pro lékaře, v nichž potvrdilo, že umělé ukončení těhotenství je zákonné v případě, že je ohrožené zdraví nebo život ženy. Lekáři se podle úřadu nemusejí obávat přijmout rozhodnutí na základě svých zkušeností a dostupných znalostí z oblasti medicíny.

Ministerstvo tak reagovalo na nedávno medializovaný případ ženy, které údajně lékaři odmítli provést ve 22. týdnu těhotenství zákrok přes únik plodové vody. Její rodina a právní zástupci tvrdí, že zdravotníci čekali, až plod sám odumře. Žena však dostala septický šok, kterému podlehla. Prokuratura jejich počínání vyšetřuje. Případ vyvolal novou vlnu protestů a kritiky přísných interrupčních pravidel v zemi.

Z trhů a burz

Twitter žádá prodej

Majitel Tesly Elon Musk zná výsledek twitterového hlasování o prodeji deseti procent akcií společnosti. Ze tří a půl milionu účastníků 58 procent tento záměr podpořilo. Hodnota balíku akcií se odhaduje na 21 miliard dolarů. „Byl jsem připraven přijmout výsledek,“ uvedl Musk po skončení ankety.

Byznysmen ji spustil v reakci na kritiku, že neplatí spravedlivý podíl na daních v době, kdy se v americkém Kongresu objevil návrh na zdanění majetku miliardářů, jež by pomohlo financovat sociální a klimatické programy prezidenta Joea Bidena.

Nejde o jediný Muskův zvláštní krok, kdy k rozhodování o majetku používá Twitter. Nedávno na této sociální síti napsal, že dá šest miliard dolarů OSN, pokud mu v twitterovém vlákně důvěryhodně vysvětlí, jak s nimi vyřeší hladomor.

Zvýšené dodávky ruského plynu do Evropy zatím neproudí

Současný vývoj nenasvědčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin hodlal splnit slib, že od 8. listopadu začne posílat do Evropy více plynu. Na nedělní aukci si Gazprom nezajistil žádné dodatečné kapacity. Tok plynu potrubím Jamal podle agentury Reuters zůstával v pondělí reverzní.

Obchodníci netrpělivě očekávají, zda se tento stav změní. „Pokud v pondělí nepřijde žádný dodatečný plyn, mohli bychom vidět významný cenový růst,“ varoval podle Bloombergu Frank van Doorn ze švédské energetické společnosti Vattenfall.

Letiště Sydney souhlasilo s podmínkami převzetí

Letiště v australském Sydney přijalo nabídku na převzetí skupinou investorů sdružených do Letecké aliance Sydney v hodnotě 17,5 miliardy dolarů. Reagovalo tak na zvýšení původní nabídky o šest procent. Pokud bude převzetí dokončeno, půjde o jednu z největších podobných transakcí v historii kontinentu. Očekává se však, že završení procesu potrvá měsíce.

Tweet dne

Změna klimatu je existenční hrozbou pro naši planetu. To je důvod, proč bude rámec Build Back Better bezprecedentním úsilím v boji proti změně klimatu a navede Spojené státy na cestu ke splnění našeho cíle snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o polovinu.

Americký prezident Joe Biden propaguje svou sadu sociálních a ekologických programů v celkovém objemu 1,75 bilionu dolarů, která stále čeká na schválení. Jsou v ní mimo jiné pobídky pro americký průmysl k přechodu na šetrnější technologie či opatření ke snížení ceny střešních solárních elektráren.

Stane se dnes

  • Začíná plenární zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny. Potrvá do 11. listopadu.
  • Zasedání ministrů financí zemí platících eurem. Na programu jsou ceny energií a rostoucí inflace.
  • Zástupci Polska a Česka by se mohli vyjádřit k možné dohodě o polském hněhouhelném dolu Turów
  • Na Zemi se vydá část posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).