Stopne Trump podporu syrským povstalcům? Katar s jejich vyzbrojováním nepřestane

Syrští rebelové

Syrští rebelové Zdroj: reuters

Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Halab
55
Fotogalerie

Urovnání syrského konfliktu nemusí přinést ani případný obrat americké zahraniční politiky pod budoucím prezidentem Donaldem Trumpem. Katar, jeden z regionálních hráčů zapojených do dění v Sýrii, přislíbil pokračovat ve vyzbrojování povstalců bojujících proti prezidentu Bašáru Asadovi. A to i tehdy, pokud by USA od jejich podpory ustoupily.

Katarský ministr zahraničí Šejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thání v rozhovoru pro agenturu Reuters označil neměnný postoj své země za věc principů a hodnot. „Samozřejmě bychom ale rádi měli Spojené státy na své straně i nadále, jsou naším historickým spojencem,“ uvedl.

Al-Thání posléze dodal, že ačkoliv povstalci potřebují lepší vojenskou podporu, jejich vyzbrojování protiletadlovými zbraněmi by nesmělo být jen na rozhodnutí tohoto bohatého státu Perského zálivu. Katar by tak postupoval jen ve spolupráci s Tureckem a Saúdskou Arábii, jeho dosavadními spojenci v syrském konfliktu.

Podle Damašku však Al-Tháního vyjádření o trvající podpoře Asadových oponentů není ničím jiným, „než snahou zvýšit bojovou morálku teroristů“ ve stínu úspěšného tažení syrské armády. Navíc se prý ukazuje, že „katarský režim je jedním ze zdrojů extremismu, terorismu a takfíru,“ pokračuje vyjádření šéfa syrské diplomacie. Takfír označuje praxi vzájemného nálepkování muslimů coby odpadlíků od víry, připomíná agentura Reuters.



Situaci Katarem sponzorovaných povstalců, mezi něž podle neziskové organizace jménem Institit válečných studií patří i někdejší syrská odnož Al-Káidy, ovšem nemusí zkomplikovat jen nástup Donalda Trumpa do funkce, ale především vývoj na bojové frontě. Během posledních dní Asadova armáda podporovaná Ruskem, Íránem a libanonským hnutí Hizballáh v bitvě o východní část největšího syrského města Halab významně pokročila.  Dobyla například klíčovou čtvrt Sáchúr.

Daří se jí postupovat i přesto, že proti Asadovi bojují zmínění islamisté z přejmenované Al-Káidy společně s povstalci zaštítění americkou CIA, jak uvedly New York Times. „Jejich spolupráce je ale svým způsobem logická. Kdyby vám někdo vybombardoval dům, taky vezmete zbraň do ruky a půjdete bojovat. A když na stejného nepřítele bude zároveň mířit ještě někdo jiný, uvítáte to,“ uvedl již dříve pro E15 americký novinář a autor knihy Islámský stát – Uvnitř armády teroru Michael Weiss.