Studie: v Německu se vypere přes sto miliard eur ročně

Frankfurt, Německo

Frankfurt, Německo Zdroj: CC BY-SA 2.0: Kiefer via Flickr

V Německu se pravděpodobně každoročně vyperou špinavé peníze v objemu přes sto miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), což představuje zhruba dvojnásobek doposud předpokládané částky. Vyplývá to podle agentury DPA z nové studie, o které informuje pravidelná měsíční zpráva spolkového ministerstva financí.

Podle studie zůstávají bez povšimnutí zejména případy, které se odehrávají mimo finanční sektor. „Celkový objem praní peněz ve finančním i nefinančním sektoru v Německu by tak mohl přesahovat padesát miliard eur a pravděpodobně se pohybuje nad sto miliardami eur ročně, pokud se započítají podniky, které byly například v pohostinství, hazardním průmyslu a mezinárodním obchodu založeny speciálně kvůli praní peněz,“ píše se ve zprávě.

Podle názoru experta Zelených Gerharda Schicka tyto odhady „děsivým způsobem ukazují, že praní peněz se netýká pouze Panamy“ a že se velké množství ilegálních peněz investuje také v Německu.

Panama se v poslední době dostala do centra pozornosti v důsledku kauzy takzvaných Panamských dokumentů o údajných převodech peněz světových prominentů do daňových rájů.