Summit EU svede boj o dozor nad bankami

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Pravidelná Evropská rada, která se schází dnes v Bruselu, nebude summitem, který přijme rozhodnutí. „Těžiště toho, co tady premiéři a prezidenti budou dělat, je v diskuzi nad stavem věcí v EU. Představa je, že z toho vznikne politické vodítko, které by mělo směřovat k prosincové vrcholné schůzce, kde se rozhodnutí očekávají,“ sdělil deníku E15 velvyslanec při EU Martin Povejšil.

Okruhy bude mít rada tři. Prvním je Pakt pro hospodářský růst a zaměstnanost, který má kontinentu – ochromenému vleklou dluhovou krizí – vrátit prosperitu a konkurenceschopnost. „Druhým pilířem je bankovní unie, a v jejím rámci především jednotný bankovní dohled. Třetí agendou jsou vnější vztahy,“ vypočetl Povejšil.

Stěžejním bodem, který připadne na čtvrteční odpoledne a večer, bude bankovní unie. Tedy model, který má zajistit stabilitu bankovního systému klubu, případně i dalších zájemců, prohloubit solidaritu mezi státy a posunout je k politické unii. Ambicí stálého předsedy Rady EU Hermana Van Rompuye je, aby bylo „hotovo“ ještě během večeře – pozorovatelé soudí, že to bude dlouhý chod. Růst a zaměstnanost a vztahy s ostatním světem přijdou na pořad jednání podle všeho v pátek.

Česko, stejně jako třeba Švédsko, jede do Belgie s řadou výhrad. Shrnout se dají jako požadavek, aby byla navrhovaná opatření předložena k posouzení komplexně, ne krok za krokem. Praze vadí zejména dohled na bankami.

„Celkem 95 procent tuzemského bankovního trhu je ovládáno zahraničními matkami. To nás musí vést k velké opatrnosti. Jde o zajištění garancí pro tuzemský sektor, proto můžeme těžko souhlasit třeba se vzájemným půjčováním.

Kdyby byla předložena bankovní unie v současné podobě, tak bychom to vetovali,“ uvedl včera premiér Petr Nečas. Mandát jeho účasti proto zní: tlačit na vyjasnění procesu vzniku bankovní unie. „Aby bylo na základě čeho přijmout nějaké rozhodnutí v prosinci. Do té doby zůstane naše pozice otevřená,“ dodal Povejšil.

Brusel, Od našeho zpravodaje