Teplejší oceány svědčí hlavonožcům, jejich populace vzkvétá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marketa a Michael Foktovi

Postupný vzestup průměrných teplot oceánů bývá spojován s negativními dopady na diverzitu podmořského života. Těžce na něj doplácejí třeba koráli či plankton. Jedněm živočichům však teplejší voda náramně svědčí – hlavonožcům.

K tomuto závěru došla studie zveřejněná v časopise Cell Press – Current Biology, podle které se počet hlavonožců v oceánech za posledních šedesát let významně zvyšoval a lze předpokládat, že to bude pokračovat.

„Největším překvapením je ten konzistentní nárůst,“ uvedla Zoë Doubledayová z University of Adelaide. Podle ní je významné hlavně to, že populace roste pravidelně a napříč různými typy prostředí – od kamenitých šelfů po oceánské hlubiny. Vědci svoji studii opřeli o dlouholeté statistiky z lovu 35 druhů hlavonožců. Data potvrdila, že je na vzestupu celá třída.

Biologové však zatím nevědí, jak to může ovlivnit jednotlivé ekosystémy. „Hlavonožci jsou žraví a extrémně adaptabilní predátoři, jejich rozšíření může mít významné dopady třeba i na komerčně lovené druhy ryb a bezobratlých,“ připomněla Doubledayová. Na druhé straně by z početnější populace mohli těžit jednak lidé, jednak dravci, kteří se hlavonožci živí.