Turci se amerických hrozeb nebojí. Počítají s brzkým dodáním ruského protiraketového systému

S-400 Triumf

S-400 Triumf Zdroj: profimedia.cz

S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009)
S-400 Triumf
S-400 Triumf
Systém ruské protiraketové obrany
Systém ruské protiraketové obrany
7
Fotogalerie

Kreml počítá s tím, že systém protiraketové obrany S-400 dodá Turecku v červenci, jak bylo původně plánováno. Uvedl to poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov. Washington kvůli dodávce ruských zbraní hrozí Ankaře postihem. Turecko ale výtky Washingtonu odmítá a od smlouvy s Ruskem nechce odstoupit.

„Ano, Rusko a Turecko se na tom dohodly a tyto dohody se splní včas. V bilaterálním kontextu s tím není žádný problém,“ řekl Ušakov novinářům. Na upřesňující otázku, zda se dodávka S-400 uskuteční v červenci, poradce odpověděl souhlasně. „Ano, jak bylo plánováno,“ citovala Ušakova agentura TASS.

Turecká vláda podepsala kontrakt na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy korun) v roce 2017. Spojené státy a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizují. Ruské rakety země-vzduch jsou podle Washingtonu pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy NATO nejsou kompatibilní.

Bílý dům prostřednictvím viceprezidenta Mikea Pence Ankaru varoval, že nákupem riskuje své členství v NATO. Podle amerických médií může být v reakci na nákup systému S-400 zrušen jak kontrakt na dodávku stovky nejnovějších amerických stíhaček F-35, tak i výroba jejich komponentů v Turecku.