Turecký vicepremiér: za protesty můžou židé

Demonstrace v Istanbulu

Demonstrace v Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Nedávné protivládní protesty v Istanbulu a dalších tureckých městech vyvolala místní židovská komunita. Prohlásil to turecký vicepremiér Besir Atalay. Představitelé tureckých židů se obávají, že kvůli takovému prohlášení se hněv veřejnosti obrátí proti nim.

Turecko minulý měsíc ochromili desetitisícové demonstrace proti stále více autoritářské vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Na jejich počátku přitom stál protest několika místních lidí proti zrušení parku Gezi v Istanbulu.

Erdogan a další turečtí politici tvrdí, že za protesty stojí rozsáhlá konspirace zahrnující „zahraniční kruhy“ a světová média, které se snaží podkopat turecký ekonomický růst.

Atalay ale tvrzení svých kolegů značně posunul. „Někteří lidé zevnitř i zvenčí země Turecku závidí jeho příliš rychlý růst,“ řekl novinářům. „Všichni se sjednocují. Na jedné straně stojí židovská diaspora.“ Vicepremiér považuje za podezřelou okolnost i t, že o protestech s Istanbulu začala brzy informovat zahraniční média.

Podle Organizace Turecká židovská komunita, která zastupuje 23 tisíc tureckých židů, mohou Atalayova slova rozpoutat násilnosti zaměřené proti židovské menšině. „Židovští obyvatelé Turecka se stejně jako další židé po celém světě mohou stát cíli podobných generalizací,“ uvedla organizace ve společném prohlášení s nejvyšším tureckým rabínem.

Vztahy mezi Izraelem a Tureckem, dřívějšími vojenskými spojenci, se v posledních několika letech zhoršují. Prudce ochladly zejména poté, co izraelské komando v květnu 2010 zabilo devět tureckých aktivistů, kteří se s konvojem dalších lodí pokoušeli prolomit námořní blokádu Pásma Gazy.

Na začátku tohoto roku pak Erdogan označil sionismus za „zločin proti lidskosti“. Atalay sice není prvním členem vládní strany, který spojil istanbulské protesty, zatím je ale zdaleka tím nejvýše postaveným. Už dříve prohlásil starosta Ankary Melih Gokcek, že protesty v parku Gezi jsou „hrou židovské lobby“.