Ukrajinské bondy u dna: Dluhy šplhají výše, než se čekalo

Ukrajinský voják na stráži

Ukrajinský voják na stráži Zdroj: CTK/AP

Ceny ukrajinských dluhopisů klesly na rekordní minimum kvůli obavám, že země se v letošním roce dostane do platební neschopnosti. Analýzy ukazují, že ukrajinské dluhy se spirálovitě šplhají mnohem výše, než se předpokládalo, píše list Financial Times.

Ukrajinská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun). Ukrajinský prezident Petro Porošenko v prosinci požádal MMF o zvýšení finanční pomoci kvůli hrozícímu státnímu bankrotu země.

MMF původně odhadoval loňský pokles ukrajinské ekonomiky na pět procent. Později odhad hospodářského propadu zvýšil na 6,5 procenta, i tato prognóza však nyní vypadá příliš optimisticky. Někteří ekonomové předpokládají, že hrubý domácí produkt Ukrajiny loni klesl o osm procent, a podle guvernérky ukrajinské centrální banky Valerije Hontarevové by propad mohl činit až deset procent.

Dluh bude brzy neudržitelný

Systém listu Financial Times pro analýzu státních dluhů vyvinutý ve spolupráci s MMF naznačuje, že ukrajinský státní dluh se v letošním roce pravděpodobně vyšplhá k 90 procentům hrubého domácího produktu, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2013. Jde navíc o úroveň, kterou MMF často označuje za neudržitelnou.

Poměr ukrajinského dluhu k HDP

MMF odhaduje, že Ukrajina k odvrácení platební neschopnosti potřebuje dalších 15 miliard dolarů. Podle listu však fond vede spory s Evropskou unií a Spojenými státy o tom, kdo by měl Ukrajině potřebné finanční prostředky zajistit.

Pokud západní země Ukrajině v brzké době neposkytnou další peníze, mohl by se Kyjev dostat do platební neschopnosti. Investoři se kvůli obavám z této situace zbavují ukrajinský dluhopisů. V úterý se cena dolarových dluhopisů ukrajinské vlády se splatností v roce 2017 propadla na rekordní minimum, prodávaly se za pouhých 58 procent své nominální hodnoty, napsal Financial Times.