Ukrajinský prezident chce jednat s opozicí, chystá kulatý stůl

Protivládní demonstrace na Ukrajině

Protivládní demonstrace na Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Demonstrace v Kyjevě. Až milion lidí protestoval proti vládě
Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.
Protivládní demonstrace na Ukrajině
Protivládní demonstrace na Ukrajině
Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.
7
Fotogalerie
Viktor Janukovyč souhlasí s návrhem na uspořádání celonárodní diskuse u kulatého stolu, která by přispěla k řešení nynější politické krize v zemi. Návrh na jednání, které se má uskutečnit v úterý, předložili minulou středu prezidentovi tři jeho předchůdci v nejvyšším úřadu Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko.

Podle tří bývalých prezidentů má beseda u kulatého stolu uvolnit nynější dramatickou konfrontaci, kterou koncem listopadu odstartovalo odvolání ukrajinského podpisu pod dohodou o přidružení k Evropské unii. Ústup Janukovyče od integrace s Evropou vyvolal v zemi masové demonstrace, do nichž v Kyjevě statisíce lidí.

Víkendové demonstrace ukrajinské opozice

Janukovyč se podle prohlášení prezidentské kanceláře s třemi bývalými prezidenty, tedy Kravčukem, Kučmou a Juščenkem, setká v úterý. K jednání by měli být přizváni jak představitelé státní moci, tak i opozice. Kterého z opozičních politiků hodlá Janukovyč pozvat, prezidentská kancelář neuvedla.

Tři bývalí prezidenti minulý týden fakticky podpořili požadavky demonstrující opozice. Ve výzvě Janukovyčovi uvedli, že ukrajinská vláda by se měla vrátit k rozhovorům s Evropskou unií o podpisu asociační smlouvy.

Politické řešení hluboké krize má v úterý v Kyjevě pomoci nalézt i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která chce podle prohlášení Evropské komise na Ukrajině jednat dva dny. Ukrajinská média zároveň s odvoláním na zdroje z amerického velvyslanectví oznámila, že v Kyjevě je rovněž očekávána náměstkyně ministra zahraničí USA pro evropské záležitosti Victoria Nulandová.