Vatikánská policie zatkla dva lidi, vyzradili fungování církevní mašinérie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Představitelé katolické církve oznámili, že zatkli dva členy papežské reformní komise kvůli podezření z vyzrazení utajovaných informací. Provinilcům církev vyčítá, že poskytli nelichotivé údaje autorům dvou knih, které se právě chystají do tisku a odhalují korupci a nešvary ve Vatikánu.

Autorem jedné z nich je italský novinář Gianluigi Nuzzi, který v roce 2012 vydáním jiné knihy (přezdívané Vatileaks) odstartoval skandál, jenž vyvrcholil rezignací tehdejšího papeže Benedikta XVI.

Podle vyjádření Vatikánu jsou hlavními zdroji pro obě knihy dvě osoby. Jedním je španělský kněz Lucio Angel Vallejo Balda, bývalý tajemník Výboru pro finanční a administrativní reformu současného papeže Františka. Druhým zdrojem je pak italská PR specialistka Francesca Chaouqui, jejímž úkolem bylo dodat církvi punc moderního myšlení – přezdívalo se jí „papežova lobbistka“.

„Pokud jde o tyto knihy, jež mají být publikovány v nejbližších dnech, je třeba jasně říci, že se jedná o akt závažného porušení důvěry, kterou v ně papež vkládal,“ uvádí prohlášení Vatikánu.

Pokud nevíme, jak zabezpečit naše peníze, které jsou vidět, jak se můžeme starat o duše věrných, které vidět nejsou?

Podle deníku The Washington Post obě publikace odhalují napjaté vztahy mezi papežem Františkem, který se snaží prosadit větší otevřenost církve, a její obří byrokratickou mašinérií, zvyklou po celá staletí pracovat ve skrytu. Vatikánská administrativa rozhoduje o udílení obrovských finančních prostředků i o tom, komu bude svěřena jaká funkce.

Františkova snaha zprůhlednit účetnictví Vatikánu se střetává s odporem některých skupin v církvi, nechuť ale vzbuzují i jeho jiné „novátorské“ nápady, jako například nezatracovat rozvedené křesťany.

Nuzziho kniha nazvaná Kupci v chrámu (narážka na biblický příběh, kdy Ježíš vypráskal bičem směnárníky z chrámu v Jeruzalémě) je údajně podložena dokumenty, rozhovory a záznamy z uzavřených jednání papeže Františka. „Pokud nevíme, jak zabezpečit naše peníze, které jsou vidět, jak se můžeme starat o duše věrných, které vidět nejsou?“ ptal se podle vydavatele knihy František na jednom z jednání s vatikánskými představiteli.