Vítkovo švýcarské středisko zasáhla lavina, jeden lyžař zemřel

Lavina zasáhla švýcarské středisko Crans-Montana

Lavina zasáhla švýcarské středisko Crans-Montana Zdroj: ČTK

Lavina zasáhla švýcarské středisko Crans-Montana
Lavina zasáhla švýcarské středisko Crans-Montana
Lavina na sjezdovce zvané Kandahar ve švýcarském středisku Crans-Montana
Lavina na sjezdovce zvané Kandahar ve švýcarském středisku Crans-Montana
Lavina zasáhla švýcarské středisko Crans-Montana
15
Fotogalerie

Zatím neznámý počet lidí zasypala v úterý odpoledne lavina ve švýcarském lyžařském středisku Crans-Montana. Lavina zranila čtyři lidi, jeden z nich v noci v nemocnici zemřel.  Švýcarský resort ovládá prostřednictvím skupiny CPI Property Group miliardář Radovan Vítek. Policie zahájila vyšetřování neštěstí, provozovatel střediska jakékoli pochybení odmítá.

Lavina se sesula v úterý brzy odpoledne. „Alarm se spustil ve 14.23. Okolnosti neštěstí nejsou dosud známy," uvedl v oficiálním prohlášení provozovatel střediska, společnost CMA. Starosta obce Crans-Montana Nicolas Féraud následně pro místní zpravodajský server lenouvelliste.ch řekl, že pod sněhem může být 10 až 12 lidí. Po dalších obětech pátrala i policie, která se odvolávala na tvrzení některých svědků pádu laviny.

Ráno policie další pátrání odvolala. „Pátrání pokračovalo celou noc a dnes ráno jsme ho ukončili. Pokud si to situace vyžádá, obnovíme ho. Nic ale neukazuje, že by pod lavinou byl někdo další,“ uvádí oficiální prohlášení. Jedinou obětí neštěstí je francouzský člen lyžařské hlídky, která dohlíží na bezpečnost na svazích a v případě potřeby poskytuje první pomoc lyžařům. Zranění zbývajících tři lidí zasažených lavinou nejsou vážná.

Podle policie byla lavina nebývale rozsáhlá, měřila 840 metrů na délku a 100 metrů na šířku. Sjezdovka byla zavalena v délce 400 metrů. 

Ve švýcarských Alpách panovalo v posledních dnech teplé počasí, které mohlo být příčinou pádu laviny. Je také možné, že lavinu utrhl některý z lyžařů, který se pohyboval mimo sjezdovku.

Policie také prověřuje, zda provozovatel střediska společnost CMA, nemohl pád laviny předvídat a sjezdovku pod nestabilním svahem uzavřít. To ale CMA odmítá. „Podle většiny expertů na laviny se jedná o velmi výjimečnou nehodu. Jsme přesvědčení, že na naší straně nedošlo k žádnému pochybení,“ uvedla pro E15 mluvčí společnosti Leslie Taverney. V oblasti byl před neštěstím vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

V Crans-Montaně se příští víkend má konat závod žen Světového poháru ve sjezdovém lyžování. S přípravou závodů na místě pomáhali i vojáci, kteří se nyní zapojili do prohledávání laviny. Podle pořadatelů lavina spadla v jiné části areálu.

Pád laviny, jak jej zachytil jeden z lyžařů: