Miliardář Vítek kritizuje levný švýcarský skipas

Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek

Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek Zdroj: Facebook Crans Montana Ski Resort

Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek
Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek
Radovan Vítek
Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek
Švýcarské středisko Crans Montana, které ovládá Radovan Vítek
9
Fotogalerie

Miliardář a vládce realitního impéria CPI Property Group Radovan Vítek může ve Švýcarsku ještě dál prohloubit svou pověst tvrdého byznysmena. Už loni zastavil vleky kvůli sporům s tamní radnicí o dotace ve výši 800 tisíc švýcarských franků, zhruba osmnáct milionů korun. Vleky provozuje firma Remontées Mécaniques Crans Montana Aminona (CMA), kterou Vítek ovládá prostřednictvím skupiny CPI PG. CMA si teď vzala na mušku Magic Pass, skipas, který umožňuje využívat vleky ve třiceti švýcarských lyžařských oblastech. Roční skipas vyjde na 399 švýcarských franků.

„Máme pocit, že naši partneři se na to dívají jako na propagační ztrátový model, nikoliv jako na udržitelný výdělečný model,“ uvedl pro deník E15 šéf CMA Philippe Magistretti s tím, že klíčové je stanovení cen. „Nejsme spokojeni, protože naši partneři vždy souhlasili s rozdílným stanovením cen,“ dodává Magistretti.

Za současnou cenu skipasu by podle něho měli mít lyžaři možnost jezdit jen mimo sezonu. Za celoroční ježdění by si měli připlatit. Crans-Montana, ve které má Vítek trvalé bydliště, je korunním klenotem celé sítě lyžařských středisek. CMA teď podle agentury Bloomberg dokonce vyhrožuje, že celý program opustí, protože vede k přeplněným vlekům.

Žádá proto, aby bylo možné zvýšit cenu ve špičkách. Koncept jako celek je ale úspěšný. Pro letošní sezonu bylo prodáno 105 tisíc permanentek, zatímco o rok dříve si je pořídilo 85 tisíc lyžařů. Magistretti nicméně tvrdí, že Magic Pass je na počátku a potřebuje změny.

Na námitky CMA ale ostatní zimní střediska evidentně nechtějí slyšet. „Jsme velmi frustrováni, že naši partneři v Magic Pass říkají, že jsou spokojení a je to pro ně v pořádku, takže nebudou dělat změny,“ sdělil na začátku února Magistretti.

Společnost Magic Mountains Cooperation, která stojí za celým konceptem, pak prohlásila, že žádné návrhy CMA na lednovém jednání nenašly podporu. Uvedla rovněž, že CMA má tříletou dohodu, a pokud by ji porušila, MMC si vyhrazuje právo žádat náhradu škody. Není to však pravděpodobné, neboť do vypršení smlouvy už schází jen rok.