Zachránit Evropu je i v našem zájmu, tvrdí čínský premiér

Wen Ťia-pao

Wen Ťia-pao Zdroj: profimedia.cz

Čínský premiér Wen Ťia-pao se snaží přesvědčit skeptické občany země, že pomoc eurozóně vypořádat se s dluhovou krizí je v jejich vlastním zájmu. Wen Ťia-pao vyzdvihl význam Evropy jako odbytiště pro čínské exportéry a také jako zdroje technologií. Čína s devizovými rezervami přes 3 biliony dolarů je vnímána jako možný vhodný zdroj pomoci zadluženým evropským zemím.

„Evropa teď čelí dluhové krizi a my musíme vzít v úvahu strategické vztahy s ní a chránit tím i vlastní národní zájmy,“ řekl čínský premiér během návštěvy jihočínské provincie Guangdong.

„Na jedné straně je Evropa naším největším exportním trhem. Na druhé straně pak je také naším největším zdrojem importu technologií. Z tohoto pohledu pomoc se stabilizací evropských trhů pomůže ve skutečnosti také nám. Všechny vrstvy společnosti by tomu měly porozumět,“ prohlásil Wen Ťia-pao v provincii, jejíž ekonomický růst těží právě z exportu.

Čínský export už cítí pokles zakázek z rozvinutých ekonomik včetně Evropy. Wen Ťia-pao podniky vyzval, aby se snažily proniknout i na nové trhy.

Wen Ťia-pao po nedávné schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že Čína uvažuje o větší angažovanosti jak v Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). Žádná konkrétní částka zatím ale nepadla, Čína podle premiéra zatím vyhodnocuje, jak pomoc zvýšit.

Německá kancléřka Angela Merkelová naopak vyzvala Čínu, aby účinněji prosazovala ochranu práv duševního vlastnictví. Chce také, aby měly německé podniky alespoň takový přístup na čínský trh, jaký mají čínské firmy na trh německý. Ten je podle ní firmám z Číny otevřený.