Záchranný fond: Vyhrazujeme si právo chtít po Řecku okamžité splacení dluhů

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Evropský záchranný fond EFSF, který je největším věřitelem Řecka, si vyhradil právo žádat okamžité splacení řeckých dluhů. Fond tento požadavek zatím nevznesl, mohl by tak ale učinit v budoucnosti. Řecká vláda fondu dluží zhruba 130,9 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun).

EFSF již dříve uvedl, že jeho šéf Klaus Regling má tři možnosti, jak reagovat na úterní nesplacení splátky dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Podle dnešní zprávy Regling doporučil, aby si fond ponechal právo na pozdější rozhodnutí. Mohl rovněž navrhnout, aby fond požádal o okamžité splacení dluhů, nebo aby dluh odpustil.

Řecko se v noci na středu stalo první vyspělou zemí, která MMF nesplatila včas dlužnou splátku. „Toto nesplacení je důvodem pro hluboké znepokojení,“ uvedl Regling. „Znamená to porušení povinnosti Řecka dodržovat závazky vůči všem věřitelům a otevírá to dveře tvrdým důsledkům pro řeckou ekonomiku a obyvatele,“ citovala jej agentura Reuters.

O dalším postupu fondu by měly rozhodovat členské země eurozóny ve spolupráci s Evropskou komisí a MMF. Vedení EFSF tvoří náměstci ministrů financí a další představitelé členských zemí eurozóny.

Evropský nástroj finanční stability (EFSF) vznikl v roce 2010, aby vydáváním dluhopisů získával peníze na pomoc těm členským zemím eurozóny, které se ocitly v problémech. Od července 2013 byl nahrazen Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Nevstupuje již tedy do nových transakcí, přestane ale existovat až tehdy, kdy budou uhrazeny všechny půjčky a jím zřízené finanční instrumenty.

FT: Pro bohaté Řeky je život bez eura nemyslitelný